Associatieraad EU-Oekraïne, 8 december 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 8 december 2017, 18:00.

Videobeelden van de 4e zitting van de Associatieraad EU-Oekraïne

Voornaamste resultaten

Op 8 december 2017 vond de 4e zitting van de Associatieraad EU-Oekraïne plaats.

Het was onze eerste ontmoeting sinds de inwerkingtreding van onze associatieovereenkomst en het visumvrij reizen van Oekraïners naar de EU. Deze twee verwezenlijkingen tonen aan dat wij door nauw samen te werken echt tastbare en positieve resultaten voor onze burgers kunnen bereiken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De EU en Oekraïne bereikten overeenstemming over een gezamenlijk communiqué, dat na de Associatieraad is uitgegaan.

Gezamenlijk communiqué na de 4e Associatieraad EU-Oekraïne

De Raad evalueerde de stand van de bilaterale betrekkingen tussen de EU en Oekraïne. Hij maakte de balans op van de uitvoering van de associatie­overeenkomst tussen de EU en Oekraïne.

In het kader van de politieke dialoog en samenwerking kwam het hervormingsproces in Oekraïne aan bod. De Raad besprak corruptiebestrijding en de hervorming van de rechterlijke macht.

De Raad bracht de economische situatie en de samenwerking van de EU met Oekraïne ter sprake. Hij evalueerde de hervormingen op een aantal gebieden, zoals financiën, energie, gezondheidszorg en onderwijs.

De Raad besprak ook de bilaterale handel en de uitvoering van de diepe en brede vrijhandelsovereenkomst (DCFTA).

Daarnaast spraken hoge vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini en premier Volodymyr Grojsman over de situatie in het oosten van Oekraïne en in de illegaal geannexeerde Krim en Sebastopol, alsook over regionale aangelegenheden.

In de marge van de Associatieraad waren zij getuige van de ondertekening van:

  • een financieringsovereenkomst voor het EU-programma voor steun aan het oosten van Oekraïne, een bijdrage van € 50 miljoen ter versterking van het lokaal bestuur, het economisch herstel, de veiligheid van de gemeenschap en de sociale cohesie in de door de regering gecontroleerde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk
  • een financieringsovereenkomst die de deelname van Oekraïne aan de EU-strategie voor het Donaugebied moet vergemakkelijken en het in staat moet stellen volledig te integreren in het transnationale programma voor de Donau-regio ter bevordering van duurzame economische groei en samenwerking in het Donaubekken

Betrekkingen van de EU met Oekraïne (achtergrond­informatie)

Factsheet over de betrekkingen van de EU met Oekraïne (EDEO)

EU-delegatie in Oekraïne (EDEO)

Associatie-uitvoeringsverslag

Informatie over de zitting

Brussel

8 december 2017