Vrees voor terroristen in migratiestroom: ’Syriërs weer screenen’

Met dank overgenomen van M. (Malik) Azmani i, gepubliceerd op woensdag 29 november 2017, 3:09.

DEN HAAG - Het Team Internationale Misdrijven van de politie moet opnieuw kijken of tussen Syrische asielzoekers met een verblijfsvergunning terroristen zitten. Daar dringt VVD-Kamerlid Azmani vandaag op aan bij staatssecretaris Harbers (Asiel).

Dat er terroristen en oorlogsmisdadigers met de irreguliere migratiestroom meekomen, is helaas bewaarheid gebleken, zegt Azmani. „Inmiddels is de kennis over hoe IS-gebied eruit ziet enorm toegenomen. Je kunt niet uitsluiten dat er IS’ers zitten onder de asielzoekers die op basis van oude informatie een verblijfsvergunning hebben gekregen.” Daarom moeten Syrische asielzaken wat Azmani betreft opnieuw worden doorgelicht.

In het regeerakkoord is afgesproken het Team Internationale Misdrijven te versterken om oorlogsmisdadigers uit de asielstroom te pikken. Het team gaat de gangen na van asielzoekers voordat die een verblijfsvergunning hebben. De VVD wil dat die toets ook daarna nog eens wordt gedaan. Zo’n extra controle zou wat de partij betreft na drie jaar moeten plaatsvinden. Morgen reageert staatssecretaris Harbers op de vragen tijdens de behandeling van de justitiebegroting.

Klik hier voor een link naar het originele artikel.