Brief regering; Reactie op verzoek commissie om een reactie op het bericht “Affaire Eurogrit groter dan gedacht: 594 bedrijven gewerkt met astbesthoudende grit” - Problematiek rondom asbest

Deze brief is onder nr. 133 toegevoegd aan dossier 25834 - Problematiek rondom asbest.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Problematiek rondom asbest; Brief regering; Reactie op verzoek commissie om een reactie op het bericht “Affaire Eurogrit groter dan gedacht: 594 bedrijven gewerkt met astbesthoudende grit”
Document­datum 28-11-2017
Publicatie­datum 29-11-2017
Nummer KST25834133
Kenmerk 25834, nr. 133
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

25 834 Problematiek rondom asbest

Nr. 133 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 november 2017

Uw Kamer heeft mij gevraagd te reageren op het bericht bij EenVandaag dat 594 bedrijven gebruik hebben gemaakt van straalgrit van het bedrijf Eurogrit.

De meest actuele stand (per 22 november) van het aantal bedrijven/locaties waar met het grit gewerkt is, waarover de Inspectie SZW beschikt, betreft 594 bedrijven en 842 locaties. Deze informatie is op 22 november aan EenVandaag gemeld en op 24 november op de website van de Inspectie SZW geplaatst. Om betrokken bedrijven goed op de hoogte te houden, wordt de informatie van de betrokken overheden gebundeld op de website van de Inspectie SZW geplaatst. Ook is daar een centraal informatiepunt ingericht waar bedrijven en werknemers antwoorden op hun vragen vinden1.

Op 31 oktober 2017 informeerde ik u in een gezamenlijke brief met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat2 over de acties die zijn ondernomen nadat asbest in straalgrit van Eurogrit is aangetroffen en het proces dat werd gevolgd om het beeld over verspreiding te completeren. Zoals ik in die brief heb aangegeven blijkt uit de door de Inspectie SZW van Eurogrit B.V. gevorderde informatie dat ongeveer 130 bedrijven het straalmiddel waarin asbest is aangetroffen rechtstreeks hebben afgenomen. Tevens is daarbij gemeld dat bij tussenhandelaren en afnemers van tussenhandelaren informatie werd gevorderd om het beeld van de verspreiding van het straalgrit te completeren. De indruk bestaat bij de Inspectie SZW dat verreweg het grootste deel van de locaties en bedrijven inmiddels bekend is, omdat er geen nieuwe tussenhandelaren meer zijn gevonden. Nog enkele reacties van bedrijven worden op dit moment verwerkt door de Inspectie SZW.

De Inspectie SZW blijft in haar toezicht op de opruimwerkzaamheden van het grit alert op mogelijke verdere verspreiding.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

Noot 1

https://www.inspectieszw.nl/onderwerpen/asbesthoudend-staalgrit

Noot 2

Kamerstuk 25 834, nr. 131


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.