Film & Debat: De Deal, Den Haag

MI logo
datum 14 december 2017 19:00
plaats Den Haag
locatie Spui 19 Toon locatie
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 14 december in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de film De Deal. Na de film vindt een debat plaats met Tineke Strik (Eerste Kamerlid voor GroenLinks) en Marieke Mol (Taskforce Migratie van het ministerie van Buitenlandse Zaken). Gespreksleider is oud-minister en voormalig VN-gezant Jan Pronk.

Europees asielbeleid in de praktijk

De EU wil de ‘stroom van migranten’ naar Europa beperken door deals te sluiten met ‘veilige derde landen’. De EU-Turkije deal dient als voorbeeld voor het sluiten van die nieuwe deal met landen in Noord-Afrika. Maar wat hebben we geleerd van de EU-Turkije deal? Werkt die eigenlijk wel? En voor wie werkt die dan?

De documentaire De Deal staat hierbij stil en toont van binnenuit hoe het Europese asielbeleid in Griekenland er na de EU-Turkije deal in de praktijk uitziet. Duizenden migranten zitten op de eilanden vast en verkeren in onzekerheid over hun toekomst terwijl er nog altijd nieuwe bootjes arriveren.

Wat was eigenlijk het ideaal? Hoe ziet de werkelijkheid eruit en hoe gaan we dit vraagstuk constructief oplossen met het oog op de toekomst?

Om antwoord op die vragen te krijgen volgt de film diverse personages, zoals de bedenker van de deal, Gerald Knaus, en mensen op Lesbos die proberen te helpen waar ze kunnen. Ook horen we het aangrijpende verhaal van Ramy Qudmany, die na het sluiten van de Europese grenzen uit Syrië vluchtte om op tijd bij zijn stervende vader in Duitsland te kunnen zijn.

Praktische informatie

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...