Nacht van de Grondwet, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 december 2017 19:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen G.A. (Gerdi) Verbeet i, M.R. (Marietje) Schaake i e.a.
organisatie De Balie i

Word jij nog vertegenwoordigd in Den Haag? Wordt in Nederland écht iedereen gelijk behandeld? Wie is het volk, en wie hoort daar wel of niet bij? Of het nu gaat om meer of minder democratie, de Zwarte Pietendiscussie, inburgerings- en integratiekwesties: de grondwet is ons anker in ingewikkelde maatschappelijke kwesties. Tijdens de Nacht van de Grondwet roept De Balie, in haar historische rol als rechtbank, de grondwet ter verantwoording. En sluiten we het jaar af met een avond vol bezinning, waarin we de macht van het belangrijkste stukje tekst van Nederland onderzoeken en analyseren.

Wat vindt de grondwet van onze inspanningen op het gebied van klimaatverandering? Is de grondwet sterk genoeg tegen de macht van de markt? Biedt het ons gelijkwaardigheid, zoals het dat beschrijft in Artikel 1, of ondermijnt dat juist onze vrijheid? En kan de grondwet haar woorden uit artikel 50 waarmaken dat ‘het volk’ in haar geheel wordt vertegenwoordigd.

*Met op het programma onder andere:

  • Een startschot over de relevantie van de grondwet door voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet. Daarna gaat ze in gesprek met hoogleraar Europees Recht Tom Eijsbouts.
  • Topadvocaat Gerard Spong verdedigt de grondwet in een vurig Grondwetpleidooi.
  • D66 Europarlementariër Marietje Schaake en hoogleraar Economie Lex Hoogduin leggen de rol van de markt ten opzichte van de grondwet bloot in een gesprek.
  • Bastiaan Rijpkema (rechtsfilosoof en schrijver Weerbare Democratie), jurist en hoogleraar Jan-Willem Sap en professor politicologie Catherine de Vries (Universiteit van Essex), één van de Young Global Leaders van het World Economic Forum, onderzoeken de Zaak Artikel 50: “De Staten-Generaal vertegenwoordigen het hele volk”. Wie is het volk? Hoe beschermen we deze? En, wie verdedigt de grondwet eigenlijk tegen het volk?
  • De Zaak Artikel 1: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.” Maar kan Artikel 1 onze gelijkheid garanderen? Hoe verhoudt deze gelijkheid zich tot onze vrijheid? We spreken met Tamar de Waal, politiek filosoof en jurist, gespecialiseerd in het Nederlandse inburgeringsbeleid. En met Gerrit van der Burg, procureur-generaal en de hoogste man binnen het Openbaar Ministerie en Sybe Schaap, Eerste Kamerlid namens de VVD
  • Spoken word artiest Sjaan Flikweert maakt de grondwet persoonlijk. Met twee interventies beantwoordt zij de vraag wat zij er in haar leven mee kan en moet.
  • Muziek door studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten onder leiding van Bahghi Yemane, zangeres en student aan het Conservatorium.
  • Met een bijdrage van Maurice Adams.
  • Gastheer: Lennart Booij

*Tijdens het programma kan in- en uitgelopen worden. De avond duurt tot maximaal 11 uur, dans daarna tot in de diepe nacht door in De Balie Draait in de foyer!

Redactie: Tim Wagemakers

Deze avond is een samenwerking tussen De Balie en Tilburg University en wordt mede mogelijk gemaakt door het v-fonds.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...