Morgen FNV-actie tegen korten op Wajong, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 november 2017 12:30 - 13:30
plaats Den Haag
locatie Plein 2 Toon locatie
aanwezigen J.J. (Jasper) van Dijk i, L.G.J. (Linda) Voortman i, R. (Rens) Raemakers i, G.J. (Gijs) van Dijk i e.a.
organisatie Socialistische Partij (SP) i

Tienduizenden Wajongers zijn vanaf 1 januari 2018 de dupe. Want door het regeerakkoord worden mensen met een beperking vanaf 1 januari 2018 met ruim 5% gekort. De maatregel raakt de meest kwetsbare groep. FNV vindt de korting onnodig en onrechtvaardig. Laat je horen en kom naar het Plein in Den Haag op 21 november om 12.30 uur.

Wajongers overhandigen op 21 november een lege portemonnee aan de delegatie van de commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook Kitty Jong namens de FNV en Linda Voortman (Groen Links), Jasper van Dijk (SP), Gijs van Dijk (PvdA) en Rens Raemakers (D’66) zullen daarbij aanwezig zijn.

Wajongers leveren 80 euro per maand in

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaan 70.000 Wajongers met arbeidscapaciteit vanaf 1 januari 2018 van 75% naar 70% van het minimumloon. Dat komt neer op 80 euro per maand om minder te besteden. Dit is opmerkelijk omdat het kabinet met de Miljoenennota trots liet weten dat de koopkracht voor iedereen zou stijgen.

Kwetsbare groep

De bezuiniging is door de economische opleving absoluut niet meer nodig en raakt de meest kwetsbare groep. Een groep die van een sober inkomen moet leven, vaak geen baan kan vinden en ook nog extra zorgkosten heeft. De btw-verhoging hakt er ook nog eens harder in bij hen. Wij vinden dat het nieuwe kabinet deze groep dubbel pakt. FNV roept daarom de commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om de korting op de Wajonguitkering niet door te laten gaan.

Verzamelen om 12.30 voor de Tweede Kamer

Hoe meer mensen aanwezig zijn op het plein om de actie te steunen, hoe sterker we zijn. Kom daarom ook om 12:30 naar Plein 2 in Den Haag (voor de Tweede Kamer).

Actie-pagina FNV


1.

Socialistische Partij (SP)

De SP is een socialistische, eurosceptische partij. De partij werd opgericht in 1972 en kent vooral een sterke lokale, actiegerichte basis. De SP wil 'een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan'. Sinds 13 december 2023 is Jimmy Dijk i politiek leider.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i haalde de SP vijf zetels, een verlies van vier zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2021. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer i en momenteel geen zetels in het Europees Parlement.

2.

Meer over...