Ons Geld Terug

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 16 november 2017, column.

Shell en de werkgevers van VNO-NCW willen het. Dat is de onderbouwing van de coalitie voor een cadeau van 1400 miljoen aan buitenlandse beleggers en belastingdiensten.

Bedenkt u eens wat we ook met dit enorme bedrag kunnen doen. We kunnen investeren in leraren die recht hebben op een beter salaris en een lagere werkdruk. Het eigen risico in de zorg kan aangepakt worden of de huren verlaagd.

Maar dit kabinet laat zijn oren hangen naar de multinationals. Terwijl we nu al een luilekkerland voor grote bedrijven zijn. Zij gebruiken ons land om de belasting over hun winsten te ontlopen. Honderden miljarden sluizen grote bedrijven jaarlijks door ons land.

Door een machtige elite van miljonairs en multinationals loopt Nederland naar schatting jaarlijks 10 miljard aan belastinginkomsten mis: we zijn dus een belastingparadijs voor enkelen. Op uw kosten. Want als de grote bedrijven minder betalen, dan betaalt u meer.

Het is tijd dat Nederland mensen boven multinationals stelt. Wij willen geen belastingparadijs zijn voor grote bedrijven. Wij stoppen de foute belastingdeals met multinationals. Wie zijn bezit of vermogen in het buitenland stalt met als enige doel om minder belasting te betalen, moet met bewijzen komen. En we geven geen 1,4 miljard cadeau aan het buitenland.

Samen eisen we ons geld terug. Want met dat geld bouwen we een land voor elkaar!

Met vriendelijke groet,

Emile Roemer

Fractievoorzitter SP Tweede Kamer

PS. Komt u op 3 december ook naar Theater voor Elkaar? Een inspirerende middag met toneel, muziek en discussie. Een middag over hoe we samen bouwen aan een rechtvaardig land met sterke gemeenschappen. Niet in het belang van een kleine groep, maar in het belang van elkaar. Bestel snel uw kaarten!