Brief regering; Verslag van de Telecomraad van 24 oktober 2017 - Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Deze brief is onder nr. 672 toegevoegd aan dossier 21501-33 - Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie; Brief regering; Verslag van de Telecomraad van 24 oktober 2017
Document­datum 10-11-2017
Publicatie­datum 13-11-2017
Nummer KST2150133672
Kenmerk 21501-33, nr. 672
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 672 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2017

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Telecomraad van 24 oktober jl.

De Raad begon met een beleidsdebat over de implementatie van de Digitale Interne Markt Strategie, als vervolg op de Europese Raad d.d. 19-20 oktober jl. en de Digitale Top in Tallinn van 29 september jl.

Daarna heeft het Estse EU-voorzitterschap de Raad geïnformeerd over praktische stappen om de volgende generatie connectiviteit te bereiken, de ministeriële bijeenkomst over digitalisering van publieke dienstverlening (e-government) en de ministeriële bijeenkomst betreffende de samenwerking tussen de EU en het Oostelijk Partnerschap op digitale beleidsterreinen.

Ten slotte is er een beleidsdebat geweest over cybersecurity.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

VERSLAG TELECOMRAAD 24 OKTOBER 2017

Implementatie van de Digitale Interne Markt Strategie

Beleidsdebat

De Raad begon met een beleidsdebat over de implementatie van de Digitale Interne Markt Strategie. De lidstaten werden hierbij gevraagd naar hun zienswijze op de implementatie en welke rol de Telecomraad hierbij heeft.

Het merendeel van de lidstaten benadrukte het belang van een volledige implementatie van de strategie in 2018. Daarbij merkte een aantal lidstaten op dat het gestelde tijdspad niet leidend moet zijn. De maatregelen dienen vooral van hoge kwaliteit te zijn en daarmee de digitale economie te versterken. Deze notie werd door Nederland ondersteund.

Volgens het merendeel van lidstaten dient de Telecomraad zich vooral te richten op de wetsvoorstellen inzake e-privacy, de elektronische communicatiecode (herziening telecomkader), de maatregelen van het cyberpakket en het vrij verkeer van niet-persoonsgegevens. Een aantal lidstaten stelde expliciet aan de orde dat de Raad een zorgvuldige dialoog met belanghebbenden moet houden over de voortgang op het e-privacy voorstel, gelet op de impact van het voorstel voor het bedrijfsleven. Enkele lidstaten merkten verder op dat de Telecomraad als raadsformatie een meer horizontale verantwoordelijkheid moet nemen met betrekking tot de implementatie van de algehele Digitale Interne Markt Strategie.

Nederland heeft eveneens het belang van een voortvarende afronding benadrukt, onder meer wat betreft het telecomkader. Nederland heeft daarbij aangegeven dat zowel de Europese Raad als de Telecomraad een rol hebben bij het bevorderen van de tijdige implementatie van de strategie. Daarnaast heeft Nederland aangegeven dat beide gremia meer zouden kunnen vooruitzien door te debatteren over de toekomstige kansen en knelpunten die digitalisering met zich meebrengt.

Cybersecurity

Beleidsdebat

Er vond een beleidsdebat plaats naar aanleiding van de nieuwe Europese cybersecurity strategie, die op 19 september jl. gepresenteerd is. De lidstaten werden bevraagd naar hun zienswijze op de nieuwe strategie. Deze strategie bevat een overkoepelende mededeling en een aantal wetgevende en niet-wetgevende maatregelen. Over deze voorstellen bent u recentelijk geïnformeerd door middel van BNC-fiches (Kamerstukken 22 112, nr. 2407 en 2408).

Ten eerste deelde het Ests EU-voorzitterschap mee dat het huidige trio-voorzitterschap een actieplan zal ontwikkelen ten behoeve van de uitwerking van het pakket door de Raad. Dit voornemen werd door het merendeel van de lidstaten verwelkomd.

Alle lidstaten stelden dat samenwerking in Europees verband een kernprioriteit moet zijn. Het nieuwe pakket werd dan ook in hoofdlijnen verwelkomd. In dit kader deelden de lidstaten mee hoe de omzetting van de Netwerk- en Informatiebeveiligings-richtlijn (COM 2016/1148), ofwel NIB-richtlijn, in hun nationale wet- en regelgeving vordert. Het merendeel van de lidstaten verwelkomde het voorstel voor een permanent mandaat voor ENISA (European Network and Information Security Agency). Ook verwelkomden de meeste lidstaten het voorstel voor een Europees raamwerk van certificering van IT-producten en diensten. Enkele lidstaten merkten op dat het raamwerk flexibel ingericht moet zijn en moet aansluiten bij bestaande structuren op het gebied van certificering.

Verder stelde een aantal lidstaten dat investeringen ter versterking van de cybersecurity vanuit zowel Europese middelen als de private sector moeten komen. Hiermee wordt de Europese cybersecurity-industrie gestimuleerd. Sommige lidstaten merkten tevens op dat de EU pas echt weerbaar is indien er genoeg geïnvesteerd wordt in human capital op dit vlak. Er zijn experts nodig die beveiligingstechnologieën kunnen ontwikkelen en toepassen om cyber-attacks te kunnen aanpakken.

Ook Nederland heeft de nieuwe strategie verwelkomd, waaronder het wetsvoorstel om ENISA een permanent mandaat te verlenen. Daarbij wordt de omzetting van de NIB-richtlijn door Nederland als een prioriteit beschouwd. Nederland deelde tot slot ook de oproep tot meer investeringen.

Diversen

Praktische stappen om de volgende generatie connectiviteit te bereiken

Informatie van het voorzitterschap

Het voorzitterschap informeerde de Raad dat de Commissie een tijdspad aan het ontwikkelen is om de volgende generatie connectiviteit te realiseren.

Dit onderwerp zal naar verwachting geagendeerd worden op de Telecomraad van 4 december.

Ministeriële bijeenkomst over e-Government en Ministeriële Verklaring over e-Government

Informatie van het voorzitterschap

Het voorzitterschap blikte kort terug op de ministeriële conferentie over e-government in Tallinn op 6 oktober jl. Tijdens de conferentie hebben de lidstaten de Verklaring van Tallinn inzake e-government ondertekend, waarbij de lidstaten zich ertoe committeren om verdere stappen op dit terrein te zetten.

Oostelijk Partnerschap Digitale Ministeriële Bijeenkomst

Informatie van het voorzitterschap

Het voorzitterschap gaf een terugkoppeling over een ministeriële bijeenkomst op 5 oktober jl. inzake de samenwerking tussen de EU en het Oostelijk Partnerschap op het gebied van digitalisering. Er is een verklaring ondertekend waarin de samenwerking bekrachtigd wordt.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.