Debat: Terugblik gemeenteraadsverkiezingen 2018
Op 21 maart heeft Nederland gestemd voor de gemeenteraad. Tijdens het Actualiteitendebat op 4 april 2018 stond daarom de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen centraal. Zijn de lokale partijen de grote winnaars? Welke partijen zagen hun aantal zetels sterk afnemen?
Wim Voermans (hoogleraar Staats- en bestuursrecht), Tom de Bruijn1 (wethouder in Den Haag voor D66), Romana Abels (politiek redacteur Trouw) en Louise van Zetten2 (raadslid Haarlem, Hart voor Haarlem) namen deel aan het panel. Het debat stond onder leiding van Kees Boonman3.
Inhoudsopgave

Foto's gemaakt door: Kevin Bergenhenegouwen
Titel | Terugblik gemeenteraadsverkiezingen 2018 |
---|---|
Spreker(s) | Wim Voermans, Louise van Zetten, Romana Abels en Tom de Bruijn |
Duur | 1 uur, 21 minuten en 13 seconden |
Download | MP3 |
Transcriptie | tekst |
Download hier de tekst (transcriptie) van het debat.
Download hier de powerpointpresentatie van het debat.
Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort5, ProDemos6 en Filmhuis Den Haag7.
- 1.Tom de Bruijn (1948) was van 10 augustus 2021 tot 10 januari 2022 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In 2003-2011 was hij de Nederlandse permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie in Brussel. Eerder was hij onder meer directeur-generaal Europese samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De heer De Bruijn was van 25 juni 2014 tot 7 juni 2018 wethouder van 's-Gravenhage voor D66. In 2011-2014 had hij zitting in de Afdeling advisering van de Raad van State.
- 2.Louise van Zetten (1958) is raadslid en leidt de lokale partij Hart voor Haarlem. Van Zetten zat eerst voor D66 in de raad maar begon na een breuk met D66 een eigen partij. Van Zetten is een zeer ervaren raadslid; ze was onder andere voorzitter van de commissies 'bouwzaken' en 'beroep en bezwaarschriften'.
- 3.Kees Boonman is journalist en politiek commentator van de Haagse politiek. Elke zaterdagochtend is hij te horen bij Nieuwsweekend op NPORadio1. Hij is werkzaam voor diversie televisie- en radioprogramma's en is gespecialiseerd in Haagse en Europese politiek. Boonman was tot 2021 ook werkzaam als docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. In publieke discussies is Boonman vaak pleitbezorger voor meer aandacht voor kwaliteit en goed onderzoek in de journalistiek.
- 4.“Dé gemeenteraad bestaat niet.” Zo opende Wim Voermans gisteren het derde Actualiteitendebat van Democratie in Debat 2018. Toch kan er wel degelijk één algemene conclusie getrokken worden uit de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: Lokale partijen zijn wederom de grote winnaars. De opkomst van lokale partijen leidt echter ook tot partijpolitieke fragmentatie. Zijn de lokale partijen dus een zegen of een vloek? Wim Voermans ging gisteren over deze vraag het gesprek aan met Louise van Zetten, Romana Abels en Tom de Bruijn. Kees Boonman modereerde de avond.
- 5.Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.
- 6.ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.
- 7.Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.
- 8.Democratie in Debat was een reeks activiteiten over actuele politieke thema's. Dialoog en duiding stonden centraal; altijd vanuit verschillende invalshoeken. Vanaf 2022 is Democratie in Debat overgegaan in Spreeek, een dialoogplatform van een groot aantal Haagse instellingen waarin mooie gesprekken over maatschappelijke thema's centraal staan.