Worldlog Marianne Thieme 7 november 2017

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 7 november 2017, 12:01.

In de laatste Worldlog vertelde ik kort over de in het regeerakkoord gepresenteerde plannen van de nieuwe Nederlandse regering. Vorige week hebben we in de Tweede Kamer over die plannen gedebatteerd. In de praktijk betekenen de plannen dat de toekomstige generaties de klimaatproblemen moeten oplossen. Zo belooft het kabinet de sluiting van vijf kolencentrales, maar na 2023 wordt een tijdpad bepaald, dus niet meer in deze regeerperiode. Verder laat het kabinet de verantwoordelijkheid vooral over aan de falende markt. Zelfregulering is voor dit kabinet dé oplossing. Dat dit tot onveilige situaties leidt hebben we tijdens de financiële crisis en deze zomer opnieuw in de voedselindustrie kunnen zien.

Vooruitschuiven en afschuiven van de verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze planeet.

Marianne Thieme in debat in Tweede Kamer over het regeerakkoord

Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) - een Nederlandse overheidsinstantie voor het maken van strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte- laat met het doorrekenen van het regeerakkoord zien dat het kabinet vooral vooruitschuift. Dit terwijl o.a. klimaatwetenschapper Bert Metz zegt dat we de komende vijf jaar alle maatregelen tegen klimaatverandering moeten nemen om binnen de 1,5 graad Celsius te blijven. In deze kabinetsperiode dus.

Ons nieuwe kabinet haalt nog niet eens de helft van de afgesproken klimaatdoelstellingen van Parijs. En tot overmaat van ramp is de minister van Economische Zaken tevens de minister van Klimaat. Een beetje alsof je de minister van afvallen en van chocoladepepernoten bent, zoals cabaretière Claudia de Breij het zo prachtig samenvatte. Diezelfde minister is niet eens op de hoogte van het feit dat Nederland het slechter doet dan vrijwel alle andere Europese landen op het gebied van klimaatbeleid. Dat schept weinig vertrouwen.

Als “oplossing” voor het klimaatprobleem komt het kabinet met ondergrondse opslag van CO2. Een fossiel plan uit een achterhaald tijdperk, geboren uit achterhaald denken. Het is onhaalbaar, kost onnodig veel energie en gaat ten koste van zonnepanelen en windmolens, omdat het betaald moet worden uit de subsidiepot die bedoeld was om duurzame energie te stimuleren. Het PBL geeft in haar advies ook aan dat er veel meer maatregelen nodig zijn. Een krimp van de veestapel bijvoorbeeld. En een vermindering van de consumptie van vlees en zuivel. Maar dat vereist gedragsverandering van burgers, bedrijven en overheden en dat lijkt onbespreekbaar voor dit kabinet.

Nederland blijft ondertussen een belastingparadijs, een verzorgingsstaat voor multinationals. Waar de burgers door de btw-verhoging fors meer gaat betalen voor alle dagelijkse eerste levensbehoeften, krijgt het bedrijfsleven de jackpot van dit kabinet. De Partij voor de Dieren zegt: maak het vestigingsklimaat in Nederland aantrekkelijk door verlaging van de belasting op arbeid, niet door verlaging van de dividendbelasting. Kies voor het MKB, voor innovatie, in plaats van voor multinationals.

Om de doelstellingen op het gebied van klimaat en circulaire economie te behalen, hebben we een ander economisch model nodig gebaseerd op een breed welvaartsbegrip. De Britse econoom Kate Raworth heeft daar sterke ideeën over met haar zogenaamde ‘doughnut economics’ en laat zien dat oneindige groei op een eindige planeet onmogelijk en onverantwoord is. Een TEDx filmpje waarin Raworth haar visie op een leuke manier uitlegt kan je hier bekijken.

Econoom Kate Raworth

Het gaat er niet om wat we kunnen betalen, maar wat we ons kunnen veroorloven. De voorwaarden voor ons bestaan worden bedreigd. We zitten in een catastrofale biodiversiteitscrisis met ongekend rampzalige gevolgen voor de insectenpopulaties en vogelsoorten. In Duitse natuurgebieden is al 75% van de insecten verdwenen. Oorzaak: landbouwgronden waar lustig gesproeid wordt met gif zoals neonicotinoiden en Roundup. Nederland staat in de top 3 van landen met het hoogste gifgebruik ter wereld.

Het leven in de Noordzee is met een derde verminderd. De vee-industrie stoot immense hoeveelheden ammoniak uit, die de wijde omgeving letterlijk verzuurt en verziekt. In Nederland is nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit over. En zowel veehouderij als visserij worden beschermd door dit kabinet.

Uit een artikel van The Lancet blijkt bovendien dat door klimaatverandering 1 miljard vluchtelingen op drift raken. We zien bijvoorbeeld dat mensen uit het Midden-Oosten en Afrika verdreven worden door grondstoffenconflicten. We moeten de oorzaken van migratie aanpakken in plaats van alleen maar praten over grenzen dichtgooien. Het dumpen van onze goedkope landbouwproducten ontwricht lokale markten in ontwikkelingslanden. Nederland moet haar agressieve exportstrategie herzien en lokale boeren een kans geven. De minister-president prijst de Nederlandse landbouwsector de hemel in, terwijl de Verenigde Naties juist de noodklok luiden over diezelfde sector: we zijn de aarde aan het uitputten.

De Partij voor de Dieren wil een radicale koerswijziging: de planeet centraal stellen in plaats van de kortetermijnbelangen van de Westerse mens.

Mars tegen bontfokkerijen in Noorwegen

Voor het debat ben ik nog naar Noorwegen geweest om op de Universiteit van Oslo een lezing te geven over onze partij en duurzame en diervriendelijke voeding. Daarnaast heb ik in Oslo gesproken tijdens de grootste Europese mars tegen bontfokkerijen. Duizenden mensen waren aanwezig. Fantastisch! Mijn speech is Engels gesproken en kan je hier terugluisteren.

Wat onze nieuwe regering niet aandurft, durft New York wel aan: de burgemeester heeft een pilot aangekondigd met Meatless Monday, om zo klimaatverandering en obesitas tegen te gaan. Dat betekent dat er elke maandag geen vlees wordt gegeten. Sterk voorbeeld voor de rest van de wereld!

Tot de volgende keer!

Marianne