‘Gay Games’: Coming Out op een sportvereniging ligt ook in Utrecht niet voor de hand

Met dank overgenomen van J.Z.C.M. (Judith) Tielen i, gepubliceerd op zaterdag 5 november 2016, 13:32.

(Blog dd 11 oktober Coming Outdag)

De Olympische disciplines ‘100 m harsen voor dames’, ‘dames watervingeren’ en ‘polstas hoogwerpen’ roepen bij de meeste lezers waarschijnlijk vragen op. Tosca Nieterink en Arjan Ederveen maakten er een verhaal omheen met de titel ‘Organiseren van de Gay Games’. Ik moest erom lachen. Meesterlijke satire. Terug te kijken op YouTube.

De ‘echte’ Gay Games, het grootste LHBT-sportevenement ter wereld, hebben als doel om tenminste een sportevenement te organiseren dat helemaal vrij is van homofobie. En hoezeer ik ook moet lachen om de parodie op de Gay Games van Nieterink en Ederveen, hoe treurig het is dat een dergelijk evenement nodig blijkt. De vorige vonden plaats in Cleveland, USA in 2014.

Voor velen zal het herkenbaar zijn: uit onderzoek blijkt dat homo’s, lesbiennes en transgenders nog steeds homofobie en discriminatie ervaren bij sportverenigingen. Vaak laten ze het niet eens zover komen, maar besluiten ze gewoon niet lid te worden van een sportvereniging.

Om daaraan tegemoet te komen zijn er (ook in Utrecht) specifieke LHBT-sportverenigingen. Maar een groot deel van de betrokken mensen wil ‘gewoon’ sporten bij een ‘gewone’ vereniging.

Sport verbroedert en sport verbindt. Sport zou dé activiteit moeten zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. Ook of misschien wel juist in Utrecht. In de Utrechtse regenboogagenda is sport benoemd als belangrijk terrein voor de emancipatie en acceptatie van LHBT. FC Utrecht is daarin actief. En de Vereniging Sport Utrecht (VSU) biedt concrete instrumenten voor sportverenigingen om dat ook mogelijk te maken: het opleiden van vertrouwenscontactpersonen (VCP) en ondersteuning van het traject ‘Vreedzame sportvereniging’.

Maar slechts weinig Utrechtse sportverenigingen lopen er warm voor. Zo profileren slechts 10 van de 255 Utrechtse sportverenigingen zich op comingoutdag (11 oktober).

De wethouder sport noemt het ‘hoopgevend’. De VVD-fractie vindt dat te mager en roept de Utrechtse sportverenigingen op om zich actiever in te zetten voor een LHBT-vriendelijk sportklimaat.

Want hoe grappig gay games ook kunnen zijn, ze zouden niet nodig hoeven te zijn.