Symposium: Fake News, alternative facts en Populisme, Leiden - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 23 februari 2020
kalender
Stadhuis van Leiden
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 november 2017 20:00 - 22:00
plaats Leiden
locatie Nieuwe Energie Leiden 3e Binnenvestgracht 23 Toon locatie
aanwezigen J.C. (Joost) Sneller i e.a.
organisatie Democraten 66 (D66) i

Op dinsdag 21 november zal een bijeenkomst worden gehouden over "Fake News & Populisme". In samenwerking met de D66 thema-afdeling Sociaal Liberalisme organiseren de Jonge Democraten Leiden-Haaglanden een open symposium over fake news, alternative facts en populisme.

Op dinsdag 21 november zal een bijeenkomst worden gehouden over “Fake News & Populisme”.

In samenwerking met de D66 thema-afdeling Sociaal Liberalisme organiseren de Jonge Democraten Leiden-Haaglanden een open symposium over fake news, alternative facts en populisme.

Kleuring van nieuws is van alle tijden, maar het verspreiden van onwaarheden met politieke implicaties lijkt anno nu een hoge vlucht te hebben genomen. De revival van populistische stromingen lijkt garen te spinnen bij zogenoemd ‘fake news’. Zonder nepnieuws was de kans op een Brexit waarschijnlijk kleiner, zonder nepnieuws was het de vraag of populistische leiders in Nederland, Duitsland en Frankrijk zo snel zouden kunnen groeien en de aandacht vast zouden kunnen blijven houden. Waart er een spook rond door Europa als het gaat om politieke misinformatie waarmee massa’s worden bespeeld?

Locatie: Nieuwe Energie Leiden (3e Binnenvestgracht 23, Leiden).

Programma

19:30 Inloop en registratie (aanvang 19:45 uur)

  • Muzikale inleiding
  • Welkomstwoord - Jan Puts
  • “Aan het front van Fake News” door Alexander Pleijter: universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden, project Nieuwscheckers - o.a. Facebook
  • “Fake News, niets nieuws” door Chris Aalberts: publicist en Universitair docent Media en Journalistiek EUR
  • “Politiek en journalistiek ten tijde van Fake News” door Joost Sneller: Tweede Kamerlid D66 fractie
  • Q&A zaal

21:30 Afsluiting

Deze avond wordt u aangeboden door:

D66 thema-afdeling Sociaal-Liberalisme & Jonge Democraten Leiden-Haaglanden

U kunt zich aanmelden om een bevestiging te krijgen via de mail voor de avond via het onderstaand online inschrijfformulier. Wij zien u graag op de bijeenkomst op 21 november in Leiden.

Aanmelden kan hier

21 november

20:00 uur

Nieuwe Energie Leiden

3e Binnenvestgracht 23

Leiden


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De functie van partijleider is sinds het vertrek van Alexander Pechtold i vacant. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i. De huidige partijvoorzitter is Anne-Marie Spierings i.

D66 haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 i 19 zetels, een winst van zeven zetels ten opzichte van het resultaat bij de verkiezingen in september 2012. De partij heeft zeven zetels in de Eerste Kamer.

2.

Meer over...