Open brief aan Henk Krol

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op dinsdag 10 oktober 2017.

Beste Henk,

Je valt het regeerakkoord keihard aan op het beleid voor ouderen. Dat is je goed recht en misschien voel je wel die plicht om dat te doen vanuit de oppositie.

Toch heb ik een vraag voor je: zou je de plannen die 50plus voor de verkiezingen presenteerde willen vergelijken met het regeerakkoord dat gepresenteerd is? En zou je een eerlijke vergelijking willen geven?

Zo presenteerde je zelf een plan waarin je er vanuit ging dat de AOW niet zou meestijgen met de lonen, maar slechts met de prijzen. Jaar na jaar zou de AOW gemiddeld minder stijgen dan het loon van werkenden.

In het regeerakkoord doen we dat niet: de AOW is gewoon gekoppeld aan de lonen. Het verschil in 4 jaar tijd? 3,6% lagere AOW bij de plannen van het 50plus. Inderdaad zo’n 350 euro minder per jaar voor een gehuwde AOW’er.

Omdat die indexatie toch niet lekker zat, presenteerden Jan Nagel en Martin van Rooijen vlak voor de verkiezingen nieuwe plannen. Daarin is alles weer anders. Maar dat ging weer gepaard met forse lastenverzwaringen. Welke plannen nu de echte plannen van 50plus zijn weten we nog steeds niets, maar dat kun jij vast ophelderen.

In geen van de plannen kwamen we de volgende maatregelen tegen

  • 2 miljard extra voor verpleeghuizen
  • En rem op de stapeling door een maximum eigen bijdrage in de WMO

Toch staan deze maatregelen wel in het regeerakkoord.

En de belastingplannen van het kabinet? AOW-gerechtigden profiteren ook van lagere inkomstenbelastingen en een hogere algemene heffingskorting. Zij betalen ook de verhoging van de btw, milieubelastingen en de zeer geleidelijke introductie van het EWF over 30 jaar. Ten minste al zij de woning volledig hebben afbetaald. Overigens betalen bijna alle ouderen daarvoor het 19% tarief.Dat is dus ongeveer 10 euro stijging in lasten per jaar bij een geheel afbetaalde woning van 250.000 euro.

Ook verhoogt de coalitie de ouderenkorting met meer dan 160 euro en wordt hij straks geleidelijk afgebouwd. Je verliest hem niet meer als je vlak boven de grens komt, een vaak uitgesproken wens van ons allemaal.

En het draait niet alleen om geld: zo blijft er de mogelijkheid om via post met de overheid te communiceren. Wij wilden dat altijd al, maar jij stemde met een meerderheid voor de afschaffing van de blauwe envelop, weet je nog?

Tot zover de plannen Henk: ik zie met grote belangstelling je vergelijking tegemoet.

Een hartelijke groet,

Pieter Omtzigt

Lid van de Tweede Kamer voor het CDA