Wereldse Ontmoeting Turkije, Tilburg

Gemeentehuis van Tilburg
datum 22 november 2017
plaats Tilburg
locatie Theater de NWE Vorst Toon locatie
aanwezigen S. (Sadet) Karabulut i, A.F.M. (Lily) Sprangers i e.a.
organisatie Wereldpodium

Verbroken verloving

Turkije hoort bij de G20, de belangrijkste economieën. Het zit Nederland op de hielen op de wereldranglijst. Lange tijd leek Turkije ook politiek aansluiting te zoeken bij Europa en haar idealen zoals democratie, recht en vrijheid. Dat idee is gekanteld. Onder Erdogan kiest Turkije een eigen koers: nationalistisch, met meer invloed van de Islam, een machtige president en indamming van persvrijheid. Zeker na de poging tot staatsgreep in juli 2016.

Splijten de wegen van Turkije en Europa zich of nemen we tijdelijk afstand? En wat zijn de gevolgen voor Turkse migranten en hun (klein)kinderen? Voelen ze zich ‘gespleten’? Staan ze onder invloed van Erdogan of beïnvloeden zij juist Turkije? “Nederlanders van Turkse achtergrond zijn Nederlandse burgers, geen Turkse”, benadrukte Rutte.

Hoe zorgen we dat polarisatie in de Turkse politiek niet ook hier tot conflicten leidt?

We praten erover in deze Wereldse Ontmoeting met experts en ervaringsdeskundigen.

Geschiedkundige en Turkije-expert Lily Sprangers (Universiteit Leiden, oud-directeur Turkije Instituut) neemt het publiek mee langs historische, cruciale momenten in de ontwikkeling van Turkije tot een moderne trotse natie.

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (o.v.) vragen we of en wat de Nederlandse politiek voor rol heeft. Karabulut is dochter van Turks-Koerdische gastarbeiders en woordvoerder Sociale Zaken en Integratie voor de SP.

Aan de tafels gaat u in kleinere kring in gesprek met Tilburgers met Turkse roots. Bijvoorbeeld met Yusuf Celik onlangs gekozen tot PvdA-lijsttrekker in Tilburg, Oguzhan Filiz die opgroeide in Nederland, maar ook jaren in Istanboel, met Tilburgs raadslid Ali Yenice, met Fontys-studente (en actrice) Elem Çilingir of met de Turkse onderzoekster Aysegul Cil die hier woont en werkt. Ook Tilburgers Mehmet Demirozcan en Mustafa Goktas vertellen wat Turkije voor hen betekent.

Deze Wereldse Ontmoeting wordt georganiseerd met Fontys, minor Global development issues. Studenten van de opleiding zijn actief betrokken. Presentatie: Joyce van der Horst & Martin de Wolf.

Wereldse Ontmoeting Turkije

Wanneer: Woensdagavond 22 november

Waar: Fontys Hogescholen, Stappegoor, Gebouw P1 (Mollergebouw), Prof. Goossenslaan 1

Tijdstip: Aanvang programma 19.00u.

Entree: €5,- (incl. koffie/thee + Turks hapje) | gratis entree op vertoon van schoolpas, collegekaart of quietpas. In verband met het beperkt aantal plaatsen is aanmelden voor deze bijeenkomst zeer gewenst. U vindt hier het aanmeldformulier.

Een Wereldse Ontmoeting is een combinatie van talkshow en persoonlijke ontmoeting. We interviewen experts en deskundigen op het podium en u gaat zelf in een kleine groep in gesprek met direct betrokkenen Brabanders en ervaringsdeskundigen. In 2016 waren er drukbezochte ontmoetingen over de grote (economische) vooruitgang in Marokko en over de cultuurschok die Eritrese vluchtelingen ervaren in Nederland.

De Wereldse Ontmoetingen zijn in samenwerking met Fontys Lerarenopleiding Tilburg en De Kennismakerij en mede mogelijk gemaakt door Een Wereld te Winnen.


1.

Meer over...