Migratieconferentie 2017, Utrecht - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 11 augustus 2020
kalender

Migratieconferentie 2017, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 7 oktober 2017 13:00 - 17:00
plaats Utrecht
locatie Cervantes, Domplein 3 Toon locatie
aanwezigen M.H.A. (Tineke) Strik i, K.M. (Kathalijne) Buitenweg i, J. (Judith) Sargentini i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Op zaterdagmiddag 7 oktober organiseert een samenwerkingsverband van verschillende GroenLinks werkgroepen een conferentie rondom asiel en migratie. Met een groep GroenLinksers bespreken we thema’s als ‘opvang in de regio’, migratiebeleid en vluchtelingen op lokaal niveau. GroenLinks politici als Kathalijne Buitenweg i (Tweede Kamerlid), Tineke Strik i (Fractievoorzitter Eerste Kamer), Judith Sargentini i (Europarlementariër), Rutger Groot Wassink (fractievoorzitter Amsterdam) en Kees Diepeveen (wethouder Utrecht) en migratie-experts uit het veld zoals Hein de Haas (Hoogleraar migratiestudies) zullen een bijdrage leveren. Binnen deze conferentie zullen drie parallelle workshops gehouden worden. Je kunt je aansluiten bij één van deze interessante workshops.

7 oktober 201712:45 - 17:00

Workshops

De vluchteling lokaal: Gemeentelijk beleid

Deze workshop met praktische insteek gaat over thema’s rondom asiel en migratie in de gemeentes, zoals gemeentelijke opvang voor ongedocumenteerden (BBB(B)) en de huisvesting en integratie van statushouders in de stad. Bijzonder interessant voor lokale politici en leden van afdelingsbesturen! Onder leiding van een moderator bespreken GroenLinks raadsleden, wethouders, ervaringsdeskundigen en experts (o.a. INLIA en VluchtelingenWerk Nederland) ervaringen en inspireren we elkaar. Met onder andere Kathalijne Buitenweg (Tweede Kamerlid), Rutger Groot Wassink (fractievoorzitter Amsterdam), Kees Diepeveen (wethouder Utrecht), Yoonis Osman Nuur (We Are Here), John van Tilborg (INLIA) en Karin Nogossek (VluchtelingenWerk Nederland).

Perspectieven op migratie

Hoe verhoudt een humaan vluchtelingenbeleid zich tot een realistisch en nuchter migratiebeleid? Tijdens deze workshop wordt samen met academici en migratie-experts binnen GroenLinks gekeken naar de feiten en mythes rondom migratie, het maatschappelijke debat en wat GroenLinks doet op dit thema. Met onder andere Hein de Haas (Hoogleraar migratiestudies Universiteit van Amsterdam en Maastricht), Tamar de Waal (Politiek filosoof en jurist) en Tineke Strik (Fractievoorzitter Eerste Kamer).

Vluchtelingenbeleid in internationaal perspectief

Met deskundigen uit het internationale veld, zoals Judith Sargentini van het Europees Parlement en deskundigen van de Europese Commissie en van de VN vluchtelingen organisatie (UNHCR) wordt gekeken naar wat de blijvende noodzaak is voor vluchtelingen om naar Europa te komen. Wat doet de internationale gemeenschap aan voorkómen en opvangen? En wat kunnen wij gezamenlijk met andere landen in Europa en in de regio doen om de crisis en humanitaire ellende te verlichten en te keren? Met onder andere Judith Sargentini (Europarlementariër), Ioan Dragos Tudorache (Europese Commissie) en Andrea Vonkeman (Hoofd UNHCR Nederland).

Praktische info

Datum: Zaterdag 7 oktober 2017

Tijdstip: 13:00 - 17:00, inloop vanaf 12.45 uur

Locatie: Cervantes, Domplein 3, Utrecht.

Aanmelden kan via het formulier hieronder. Hier kun je ook de workshop van je voorkeur opgeven. Toegang is gratis.

Met vriendelijke groet,

Ruud Coumans (email)

Voorzitter van de gezamenlijke voorbereidingsgroep, namens de deelnemende werkgroepen: Werkgroep Internationale Samenwerking, Europawerkgroep, Midden Oosten Werkgroep, Kleurrijk Platform, Werkgroep Vluchtelingen Amsterdam.

Locatie

Cervantes

Domplein 3

3512 JC Utrecht

Nederland

Voornaam *

Achternaam *

Emailadres *

Woonplaats

Reden van aanmelding

Optioneel: Reden interesse/vanuit welke organisatie

Workshop voorkeur *

De vluchteling lokaal: Gemeentelijk beleid

Perspectieven op migratie

Vluchtelingenbeleid in internationaal perspectief

Kies hierbij de workshop die het dichtst aansluit bij je interesses. Voor een beschrijving van de verschillende workshops, zie hierboven.


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks i is sinds 12 mei 2015 Jesse Klaver i. Partijvoorzitter is Katinka Eikelenboom.

De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP).

2.

Meer over...