Europees Parlement en Raad starten onderhandelingen over inspraak op wetgeving - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 5 juni 2020
kalender

Europees Parlement en Raad starten onderhandelingen over inspraak op wetgeving

dinsdag 12 september 2017, 11:32

DEN HAAG (PDC i) - Vandaag starten onderhandelingen tussen het Europees Parlement i en de Raad i. De uitkomst van deze onderhandelingen kan van grote invloed zijn op de machtsverhoudingen tussen lidstaten en het Europees Parlement binnen de EU.

Er zijn grofweg twee procedures voor de behandeling van wetgeving door het Europees Parlement en de Raad. Bij de ene procedure heeft het Parlement geen stemrecht en mag het alleen adviseren, terwijl bij de andere procedure het Parlement wel stemrecht heeft.

Bij verordeningen i en richtlijnen i is duidelijk afgesproken wanneer er sprake is van welke procedure, zodat de discussie hier niet meer over hoeft te gaan. Er is echter ook sprake van ander soort wetgeving waarbij dit niet duidelijk geregeld is.

Het gaat hier om gedelegeerde handelingen i en uitvoeringshandelinge in. Een belangrijk verschil is dat het Parlement uitvoeringshandelingen niet kan vetoën. Hier heeft dus alleen de Raad stemrecht. Bij gedelegeerde handelingen hebben zowel de Raad als het Parlement stemrecht.

De laatste jaren is er veel discussie geweest of er sprake is van een uitvoeringshandeling of gedelegeerde handeling. Daarom is er behoefte ontstaan om dit duidelijk te regelen, waardoor vandaag onderhandelingen zijn opgestart.

Bron: EUobserver, 12 september 2017