Boekpresentatie ‘Een Europees ID’, Delft

stadhuis Delft
datum 23 september 2017 15:00
plaats Delft
locatie De Waalse Kerk Oude Delft 177 Toon locatie
aanwezigen S.H. (Sophie) in 't Veld i, TH.A. (Theo) de Roos, A.L. (Annelien) Bredenoord i e.a.
organisatie Democraten 66 (D66) i

Op zaterdag 23 september zal het nieuwe boek van Sophie in 't Veld, Een Europees ID, gepresenteerd worden in de Waalse Kerk van Museum Prinsenhof te Delft.

Het boek gaat over de politieke arena waarin de Europese waardengemeenschap gestalte krijgt. Het wordt een debatmiddag waarop schrijver Kader Abdolah het eerste exemplaar in neemt. Daarna volgt een paneldebat met:

  • Annelien Bredenoord (professor medische ethiek, D66-senator)
  • Janelle Moerman (directeur Museum Prinsenhof)
  • Theo de Roos (voorzitter Commissie Meijers, professor emeritus strafrecht, (plv); raadsheer
  • Claire Weeda (universitair docent middeleeuwse geschiedenis Universiteit Leiden).

Afsluitend is er een borrel. Direct ‘Een Europees ID’ bestellen? Dat kan hier.

Over het boek

In het tijdperk van Trump, Brexit, Google, terrorisme en vluchtelingenstromen gaat politiek steeds vaker over identiteit. De vertrouwde sociale en politieke orde wordt razendsnel en ingrijpend door elkaar geschud. In die turbulentie zoeken mensen houvast in nationale symboliek. Maar Europa is al veel meer onderdeel van onze identiteit dan we denken.

Europese politiek gaat over waarden en morele keuzes. Racisme op het internet: vrijheid van meningsuiting of strafbare hatespeech? Kunnen vluchtelingenkinderen in detentie met hun ouders? Mag EU-subsidie voor stamcelonderzoek? Deze vragen lenen zich niet voor technocratische onderhandelingen tussen nationale regeringen.

Ironisch genoeg erkennen juist anti-EU-partijen Europa allang als waardegemeenschap. Ze kiezen bewust de EU als platform voor hun nationalistische, xenofobe, reactionaire agenda. Hoog tijd dat ook de andere stemmen zich laten horen. Europese waarden zijn de waarborg voor onze manier van leven. Europa staat voor pluralisme, vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Dat is wie we zijn.

Als Europarlementariër geeft Sophie in ’t Veld graag een inkijkje in de politieke arena waar de Europese waardegemeenschap gestalte krijgt.

Een Europees ID bestelt u hier.

23 september

15:00 uur

De Waalse Kerk

Oude Delft 177

Delft


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten i. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i.

D66 haalde bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 9 zetels, 15 minder dan in 2021. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer. Er zit één Nederlands lid namens D66 in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...