DNL Denktank: wat doet migratie met de Nederlandse economie?, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 3 april 2020
kalender

DNL Denktank: wat doet migratie met de Nederlandse economie?, Amsterdam

datum 11 september 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie Da Costakade 102 Toon locatie
aanwezigen M. (Mirjam) de Rijk i, M. (Myrthe) Hilkens i e.a.
organisatie De Nieuwe Liefde i

Sluit de grenzen tussen Afrika en Europa! Met deze spraakmakende kop opent Alphonse Muambi zijn betoog in Trouw. Geen economische vluchtelingen toelaten in Europa? Dan ook geen grondstoffen uit Afrika importeren.

Per jaar wagen duizenden mensen vanuit Afrika hun leven in de oversteek naar Europa op zoek naar een betere toekomst. Als ze de kust van Europa bereiken maar niet op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld of vervolging is de kans op een vluchtelingenstatus nihil en rest hen vaak een leven in de illegaliteit.

Journalist Myrthe Hilkens onderzoekt met DNL denktank de effecten van migratie op de Nederlandse economie. Wat als we onze grenzen zouden openen voor een grotere stroom migranten? Of moeten we ze juist strenger afsluiten?

De een zou iedereen willen toelaten, voor de anderen kunnen de muren van Fort Europa niet hoog genoeg worden opgetrokken maar over één ding is iedereen het eens: de huidige situatie is onhoudbaar.

Vanavond bespreken we de verschillende oorzaken voor deze toename in migratie en gaan onder meer in op de volgende vragen:

Kunnen migranten tekorten op onze arbeidsmarkt wegnemen?

Kunnen we migranten ook tijdelijk toelaten en terug laten gaan als er geen werk meer is? Dat doen we met expats (lees: beter gesitueerde arbeidsmigranten) toch ook?

Voelen laagopgeleide Nederlanders de effecten van migratie meer dan hoogopgeleide?

Hoe kijken Afrikanen hier eigenlijk zelf naar? Wat zou er gebeuren als Afrikaanse landen hun grenzen zouden sluiten voor Europese bedrijven? Hoe lang is het houdbaar dat we wel de Afrikaanse bodemschatten willen, maar niet de arbeidsmigranten?

Aan tafel zitten: Afrika-kenner en essayist Alphonse Muambi, met de panelleden Roxane van Iperen (econoom en schrijfster), Rens Vliegenthart (hoogleraar Communicatiewetenschap), en Mirjam de Rijk (schrijfster van het boek 51 mythes over wat goed zou zijn voor de economie).

In het maandelijks terugkerende programma DNL Denktank bespreekt journaliste Myrthe Hilkens telkens een actueel dilemma met leden van een vaste denktank van interessante denkers en opiniemakers waarvan we er telkens twee of drie uitnodigen, aangevuld met een expert in het betreffende onderwerp. We belichten de kwestie van meerdere kanten en onderzoeken samen met het publiek hoe de verschillende visies terug te leiden zijn tot dieper liggende waarden, emoties en wereldbeelden.


1.

De Nieuwe Liefde

Stichting De Nieuwe Liefde organiseert publieke programma's over religie, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ruimte voor poëzie, muziek en theater en wordt een tijdschrift uitgegeven, Roodkoper. De stichting beheert en verspreidt tevens het werk van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting.

2.

Meer over...