Minister Bussemaker bezoekt opgraving VOC-schip De Rooswijk, Ramsgate

Haven in Ramsgate, Verenigd Koninkrijk
datum 18 augustus 2017 11:00
plaats Ramsgate, Verenigd Koninkrijk
aanwezigen M. (Jet) Bussemaker i e.a.

Op vrijdag 18 augustus 2017 bezoekt minister Bussemaker de opgraving van VOC-schip De Rooswijk. De Nederlandse Oost-Indiëvaarder was met een waardevolle lading onderweg naar Indië toen het schip verging met man en muis bij de Goodwin Sands in Kent (Verenigd Koninkrijk) in januari 1740.

Nederlandse en Britse maritieme archeologen duiken momenteel op het wrak van De Rooswijk. Ze duiken en graven nu op de achterzijde van De Rooswijk - op deze plekken waren waarschijnlijk de opslag- en woonruimten. Allerlei voorwerpen, zoals kisten, voedsel gerelateerde artikelen, tinnen kruiken, lepels en uienflessen zijn opgegraven, gedocumenteerd en naar boven gehaald. In het conserveringslab in Ramsgate, dat daar speciaal voor is ingericht, verwerkt het onderzoeksteam de vondsten. Langzaam werken de archeologen naar voren en leggen ze voorwerpen bloot, maar ze halen niet alles meteen uit het water. Zo kunnen de resten bestudeerd worden in samenhang met het wrak en de vindplaats.

De Rooswijk

Het wrak is van onschatbare waarde voor archeologen om meer te weten te komen over deze tijdsperiode. In totaal zijn zo’n 250 Nederlandse VOC-schepen vergaan, waarvan er slechts een dertigtal zijn gelokaliseerd. Niet eerder werd een VOC-schip op deze schaal wetenschappelijk onderzocht en opgegraven. De werkzaamheden vinden plaats van juli tot en met september dit jaar.

Datum

Vrijdag 18 augustus 2017

Locatie

Ramsgate, Verenigd Koninkrijk

Programma

11:00u Aankomst in Ramsgate en vertrek naar duiklocatie - Gesprek met het duikteam over laatste opgravingen en duikers in actie

12:00u Rondleiding en tour door projectleider Martijn Manders

12:30u Bezoek aan de conserveringslab in Ramsgate

14:00u Vondsten bekijken, gesprek met studenten over conservering en vondstverwerking

15:00u Bezoek aan cursus maritieme archeologie onder de 16 jaar

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom om het programma bij te wonen. Voor het bezoek aan het duikschip zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Programma is onder voorbehoud van weersomstandigheden.


1.

Meer over...