Verkiezingsjaar 2017: Weg met de status quo? (Debat), Den Haag

MI logo

Na de Nederlandse, Franse en Britse verkiezingen, zullen in oktober ook de Duitse verkiezingen achter de rug zijn. Op woensdag 4 oktober bespreken we verkiezingsjaar 2017 in het Actualiteitendebat met o.a. Mathieu Segers, Kathalijne Buitenweg en Tom de Bruijn.

Verkiezingsjaar 2017: weg met de status quo?

Blijft Angela Merkel stevig in het zadel zitten? Of wordt het toch oud EU-topman Martin Schulz die het stokje overneemt in Berlijn? Welke gevolgen heeft het voor de versterkte Frans-Duitse as die de kersverse Franse president Emmanuel Macron voor ogen heeft?

Op welke manier beïnvloeden de nieuwe machtsverhoudingen de gang van zaken in de Europese Unie? En hoe past de positie van Nederland in dit geheel?

Hoogleraar Europese geschiedenis en integratie Mathieu Segers geeft een inleiding op het onderwerp, waarna hij met Michèle de Waard, FD-columniste Wereldzaken, Kathalijne Buitenweg, Kamerlid en voormalig Europarlementariër GroenLinks, en Tom de Bruijn, oud Permanent Vertegenwoordiger in Brussel, in debat gaat. Het debat staat wederom onder leiding van Max van Weezel.

Praktische informatie

  • Wanneer: Woensdag 4 oktober 2017 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

3.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

4.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft vijf reguliere filmzalen en een kleinere boutique cinema. Daarnaast heeft het Filmhuis een tentoonstellingsruimte, een multifunctionele zaal voor presentaties, workshops en bijeenkomsten, een café, een bibliotheek / archief en een educatieve ruimte.

5.

Meer over...