Tweede Onderwijsdag 9 september, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 9 september 2017
plaats Utrecht
aanwezigen J.A. (Jan Anthonie) Bruijn i, B. (Bente) Becker i, A.D. (Dennis) Wiersma i, E.J.M. (Eric) Wetzels e.a.
organisatie Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i

Tweede Onderwijsdag 9 september

datum: 9 september 2017 13:00

plek: Padualaan 99 Utrecht

Na gebleken succes organiseert het Netwerk Onderwijs een tweede VVD Onderwijsdag met als thema: “Lang leve(n) het leren!”

Nederland is een kenniseconomie. Dat betekent dat we in de wereld voorop willen lopen op nieuwe ontwikkelingen. Het tempo waarin beroepen veranderen neemt snel toe. Globalisering, robotisering en technologische ontwikkelingen stellen steeds andere en hogere eisen aan de vaardigheden van werkenden. Als werknemers hun baan willen behouden of een overstap willen maken naar een andere sector, moeten ze daartoe wel de kans krijgen. Leven lang leren is dus een must, maar ook heel leuk! Maar hoe leg je de basis daarvoor? Welke vaardigheden moet je hebben aan het einde van de basis- of middelbare school? Hoe sluiten beroepsopleidingen goed aan op de arbeidsmarkt? Welke rol speelt het bedrijfsleven hierbij? En welke rol kan de overheid op zich nemen?

Tijd voor de VVD om deze Onderwijsdag te organiseren die volledig in het teken staat van leven lang leren. Ook dit jaar organiseren we deelsessies met externe partijen. Zo zullen er vertegenwoordigers zijn van onder andere Noloc, Amsterdam Economic Board, Topsectoren, LAKS, ISO en NRTO. En natuurlijk zijn ook onze eigen Eerste en Tweede Kamerleden aanwezig.

Zowel VVD leden als niet-leden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. Dus heb je een liberale visie op onderwijs, ben je een betrokken docent, een student met een mening, iemand uit het bedrijfsleven met bijzondere aandacht voor bijscholing, of ben je gewoon geïnteresseerd? Zet dan deze dag in je agenda! En nodig vooral kennissen of collega’s uit om te komen. Ook onze VVD politici uit de Eerste en Tweede Kamer willen graag met jou in gesprek!

Aanmelden? Dat kan nog tot 1 september.

Inschrijven voor de onderwijsdag is verplicht kan via MijnVVD. De kosten zijn 7,50 euro per deelnemer. Mocht u (nog) geen lid zijn, dan kunt u eveneens via MijnVVD zonder verdere verplichtingen een gratis account aanmaken en u inschrijven voor de Onderwijsdag.

Datum, tijdstip en locatie

De VVD Onderwijsdag vindt plaats op zaterdag 9 september bij de Hogeschool Utrecht aan de Padualaan 99 in Utrecht. Een route beschrijving is hier te vinden.

12:30 Inloop met koffie en thee

13:00 Opening door Fabiènne Hendricks, voorzitter van het thematisch netwerk onderwijs.

13:10 Bijdrage door Eric Wetzels, (waarnemend) partijvoorzitter VVD

13:20 Inleiding door gastheer Jan Bogerd, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht.

13:45 Deelsessies - Ronde 1

15:00 Deelsessies - Ronde 2

16:15 Plenaire afsluiting door Henk Hagoort, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Windesheim

16:50 Afsluiting en reflecties op de dag

17:00 Start borrel

Over Jan Bogerd

Jan Bogerd is voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht. Daarvoor heeft hij de onderwijswereld en de Hogeschool Utrecht meegemaakt als docent, hoofd onderwijs, afdelingsdirecteur en als faculteitsdirecteur. De Hogeschool Utrecht is tevens gastheer van de Tweede Onderwijsdag. Jan Bogerd gaat in zijn bijdrage in op de positie van de Hogeschool Utrecht en de impact op de regionale ontwikkelingen, de steeds minder onderscheiden werelden van initieel en post-initieel onderwijs en het opleiden voor een positie in de arbeidsmarkt (en minder voor een beroep).

Over Eric Wetzels

Eric Wetzels is waarnemend partijvoorzitter van de VVD. Eric diverse functies vervuld binnen de VVD waaronder lid van de Permanente Scoutingscommissie en voorzitter van de afdeling Brabant. Eric zal namens de partij een kort woordje aan de aanwezigen richten over het belang van netwerken en open dialoog binnen de partij.

Over Henk Hagoort

Henk Hagoort is voorzitter van het collega van bestuur van de Hogeschool Windesheim. Van 1 juni 2008 tot medio 2016 was hij voorzitter van de raad van bestuur van de stichting Nederlandse Publieke Omroep. Tot die tijd was hij algemeen directeur van de Evangelische Omroep. In zijn bijdrage gaat Henk Hagoort in op het (hoger) onderwijs van de toekomst en de focus op “on demand” onderwijs met persoonlijke, zelf samengestelde curricula.

Informatie over deelsessies

Het fundament voor een Leven Lang Leren (Alleen ronde 1)

Een leven lang leren begint na het volgen van je onderwijs carrière. Wat moeten we jongeren aanleren om na hun studies te blijven leren en ontwikkelen? We gaan brainstormen over wat in het onderwijscurriculum opgenomen zou moeten zijn om dit voor elkaar te krijgen. Deze deelsessie wordt mede georganiseerd door scholierenorganisatie LAKS.

De rol van het bedrijfsleven bij LLL en learning on the job - maar hoe dan? (Ronde 1 en 2)

Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol bij LLL; medewerkers kunnen gedurende hun loopbaan worden bijgeschoold. Hoe kijkt het bedrijfsleven naar LLL? Hoe kan hun betrokkenheid worden vergroot? Welke goede voorbeelden zijn er? Daarover gaan we in gesprek met de praktijk. De deelsessie wordt mede georganiseerd door het initiatief House of Skills van de Amsterdam Economic Board en de Topsectoren.

De rol van de overheid om duurzame ontwikkeling te bevorderen (Ronde 1 en 2)

Over de overheid wordt weleens gezegd dat ze een leven lang leuteren om leven lang leren te stimuleren. Maar wat moet de overheid dan wel doen? Hier over gaan we in debat. De volgende organisaties leveren een bijdrage: NRTO (privaat onderwijs), VPC (vakbond voor professionals) en ISO (studentvertegenwoordiger).

Input voor de VVD-visie op LLL (Ronde 1 en 2)

Wat zou de VVD moeten vinden van een Leven Lang Leren? Hoe zouden voorstellen verder uitgewerkt moeten worden? Hierover gaan we in gesprek met VVD- Kamerleden Jan Anthonie Bruijn, Bente Becker en Dennis Wiersma.

We hopen dat je er (weer) bij bent en hopen dat jullie op 9 september te mogen ontmoeten! Vergeet niet je aan te melden, want vol= vol!


1.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid i (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij i (LSP).

De VVD kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 24 zetels, een verlies van 10 zetels ten opzichte van 2021. De VVD werd daarmee voor het eerst in dertien jaar niet de grootste partij in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer i heeft de VVD momenteel tien zetels. Er zitten vijf Nederlandse leden namens de VVD in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...