Meer tijd, aandacht en vaste medewerkers voor bewoners verpleeghuizen

Met dank overgenomen van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) i, gepubliceerd op dinsdag 4 juli 2017, 13:00.

Bewoners van verpleeghuizen en hun naasten kunnen volgend jaar rekenen op meer tijd, aandacht en vaste medewerkers die zij kennen. Verplegenden en verzorgenden in de verpleegzorg kunnen rekenen op duizenden extra collega's. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de Tweede Kamer bericht dat er vanaf 2018 jaarlijks 435 miljoen euro extra beschikbaar is.

Verpleeghuizen meteen aan de slag

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): "Met de nieuwe normen voor goede verpleegzorg die we begin dit jaar hebben vastgesteld, komt er meer tijd en aandacht voor bewoners. Extra nieuwe medewerkers in de zorg en de dagbesteding voor bewoners zijn daarvoor onmisbaar.

We hebben in 2017 al extra geld beschikbaar gesteld maar 2018 mag natuurlijk geen verloren jaar zijn. Dat hebben we nu voor elkaar. Verpleeghuizen kunnen meteen aan de slag om mensen aan te nemen."

Circa 7.000 zorgmedewerkers erbij

Met de extra middelen kunnen vanaf 2018 circa 7.000 extra voltijdsmedewerkers (fte) in de zorg worden ingezet. Behalve het aannemen van nieuwe mensen, biedt ook het uitbreiden van kleine contracten van bestaande medewerkers grote mogelijkheden om snel extra handen aan het bed te krijgen.

Op termijn wordt verwacht dat in de verpleeghuizen tot zo'n 40.000 fte aan extra medewerkers nodig zijn. Voor de instroom van zoveel nieuwe mensen zijn enkele jaren nodig, onder andere door krapte op de arbeidsmarkt en het vermogen van verpleeghuizen om hun organisatie hier op aan te passen. 10.000 fte per jaar na 2018 wordt realistisch geacht door het Centraal Planbureau (CPB).

435 miljoen euro

Op basis van de huidige inzichten en de huidige wettelijke kaders zijn de financiële consequenties van het nieuwe kwaliteitskader op termijn jaarlijks circa 2,1 miljard euro. Eerder dit jaar was al eenmalig € 100 miljoen beschikbaar gesteld voor de verpleeghuislocaties waar dat het hardste nodig is. Hier bovenop is in het kader van de voorjaarsbesluitvorming 2017 een extra bedrag van structureel € 100 miljoen beschikbaar gesteld, als eerste stap waarmee alle verpleeghuizen hun kwaliteit kunnen verbeteren. Er kunnen dus per direct extra medewerkers worden aangetrokken. Daar komt nu 335 miljoen euro structureel bij. Dat betekent dat er in totaal 435 miljoen extra beschikbaar is in 2018 ten opzichte van de oorspronkelijke begroting zoals afgelopen Prinsjesdag door het kabinet gepresenteerd.

-0-0-0-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Ministerie van VWS, Ruben van Dorssen, tel. 06-15035004