Debat over werkdruk op universiteiten, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 juni 2017 16:00
plaats Den Haag
locatie Wijnhaven Turfmarkt 99 Toon locatie
zaal 3.46
aanwezigen P.H. (Paul) van Meenen i, F.W. (Frank) Futselaar i, G.J. (Gijs) van Dijk i e.a.
organisatie Universiteit Leiden (LEI)

Universiteiten schreeuwen om extra investeringen om aan alle eisen en wensen van politiek en maatschappij te kunnen voldoen. Maar waar moeten die investeringen vandaan komen? En welke keuzes moeten worden gemaakt? De FNV organiseert op maandag 12 juni een debat over de hoge werkdruk bij medewerkers van universiteiten. Medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden zijn uitgenodigd hierover mee te debatteren.

Werkdruk

Hoe houden wetenschappers, docenten en medewerkers van universiteiten ondanks de hoge werkdruk alle ballen in de lucht? En hoe zorgen zij ervoor dat zij onder die grote druk ook nog gezond blijven? Daar gaan we met Kamerleden, wetenschappers, docenten, studenten, medewerkers, leidinggevenden en bestuursleden van universiteiten over in debat. Zodat we gezamenlijk kunnen zoeken naar antwoorden en oplossingen.

Programma

15.30 uur - inloop met koffie en thee

16.00 uur - welkom door Kitty Jong, Dagelijks Bestuur FNV

16.10 uur - aanvang debat in drie rondes

Debatronde 1: kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs

Inleider: dr. Meindert Flikkema, Associate Professor aan de VU en docent van het jaar. Deelnemers: Gijs van Dijk, lid Tweede Kamer PvdA, Zinhi Ozdil, lid Tweede Kamer Groen Links, Jarmo Berkhout, voorzitter LSVB, Prof.dr.ir.drs. Hester Bijl, vice-rector Universiteit Leiden, Dr. Martine van Selm Associate Professor Amsterdam School of Communication Research.

Debatronde 2: de toekomst van de wetenschap

Inleider: dr. Inge van der Weijden, UD aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar werkdruk bij promovendi.

Deelnemers: Paul van Meenen lid Tweede Kamer D66, Frank Futselaar lid Tweede Kamer SP, Marijtje Jongsma VAWO, Gareth O´Neill Algemeen bestuurslid PNN, dr. Casper van den Berg UHD Universiteit Leiden.

Debatronde 3: wat is er nodig om de werkdruk te verlagen en hoe houden we de medewerkers gezond met alle eisen en ambities die we in Nederland hebben?

Inleider: dr. Petra Verdonk, Assistant Professor gezondheidswetenschappen aan de VUMC. Deelnemers: drs. Jolanda Riel directeur campus Universiteit Leiden, (VSNU) Jan Boersma FNV bestuurder Universiteiten, de Tweede Kamerleden, en discussie met het publiek.

Aan het einde van elke debatronde is er ruimte voor het publiek om met sprekers in discussie te gaan. Na het debat is er gelegenheid om informeel met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een hapje en een drankje.


1.

Meer over...