IMF Kiesgroepoverleg - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 2 juli 2020
kalender

IMF Kiesgroepoverleg

Kalender
datum 9 juni 2017 - 11 juni 2017
plaats Armenië
aanwezigen J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i e.a.
organisatie Internationaal Monetair Fonds (IMF) i, Wereldbank i

Minister Dijsselboem neemt deel aan het jaarlijks overleg van de kiesgroep IMF/Wereldbank waar Nederland in zit.


1.

Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de VN i-organisatie die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Om deze stabiliteit te behouden en financiële crises te voorkomen, analyseert het IMF nationale, regionale en mondiale economische en financiële ontwikkelingen. Ook biedt het IMF hulp bij het beteugelen van economische crises.

Het IMF adviseert haar lidstaten over het te voeren financieel beleid. Daarnaast biedt het IMF tijdelijke financiële hulp om tekorten op de betalingsbalans van de lidstaten te corrigeren. Ook zorgt het IMF voor technische assistentie en training aan landen die hulp nodig hebben bij het opbouwen van betrouwbare financiële organisaties.

2.

Wereldbank

Deze gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties i is opgericht in 1944. De Wereldbank richt zich op armoedebestrijding en verbetering van de levensstandaard in voornamelijk ontwikkelingslanden. Dit doet zij door middel van het verlenen van financiële en technische assistentie.

De Wereldbank bestaat uit twee ontwikkelingsinstellingen, de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en de International Development Association (IDA). De IBRD richt zich op minder rijke landen en kredietwaardige ontwikkelingslanden. De IDA richt zich op de allerarmste landen. Beide instituties zorgen voor leningen, rente-vrije kredieten en beurzen voor ontwikkelingslanden om voornamelijk onderwijs, infrastructuur en communicatiemiddelen te verbeteren.

3.

Meer over...