Slow Politics: de toekomst van links, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 26 mei 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen C.C.M. (Kees) Vendrik i, A.J.W. (Wijnand) Duyvendak i, A.M. (Agnes) Jongerius i, N.K. (Niko) Koffeman i, R. (Ron) Meyer e.a.
organisatie De Balie i

Ondanks de verkiezingswinst van Groenlinks en Partij voor de Dieren hebben de linkse partijen over de gehele linie verloren. Met het wegvagen van de PvdA is er geen grote linkse uitdager meer van de VVD. Is er toekomst voor links?In Slow Politics analyseren we het verlies op links en schetsen we toekomstscenario's. Toont, in een land met historisch vooral centrumrechtse kabinetten, de opkomst van GroenLinks de potentie voor een links kabinet over vier jaar? Of is het de eeuwig ijdele hoop van links op een meerderheid?

Met o.a. Wijnand Duyvendak, strateeg en campagneleider GroenLinks, Ron Meyer, voorzitter SP, Armagan Önder, Fractievoorzitter GroenLinks Tiel, Caesar Bast, Voorzitter NJR en oud-voorzitter Jonge Socialisten Amsterdam, Sebastiaan Wolswinkel, voorzitter PINKPOLITIEK, Lisa de Leeuw, bestuurslid ROOD, Kees Vendrik, hoofdeconoom Triodos Bank, Agnes Jongerius, Europarlementariër PvdA, Niko Koffeman, mede-oprichter en huidig senator Partij voor de Dieren

en een inleiding door filosoof en docent Politieke en Sociale filosofie Pieter Pekelharing.

Over Slow Politics

Het vertrouwen in Haagse politici is laag, de overheid doet ogenschijnlijk weinig goed en de moderne mediacratie hijgt zich van incident naar hype. Onverenigbare pleidooien voor meer leiderschap in de politiek en tegelijkertijd meer ruimte voor de burgers domineren het publieke debat. In de serie Slow Politics onderzoekt De Balie wat de diepere achtergronden zijn van de verstoorde verhoudingen tussen de politiek, burgers en de democratische rechtstaat. Elke Slow Politics-avond is ontworpen om in ronde tafelgesprekken diepgaand te spreken over urgente politieke zaken. Tevens is er gelegenheid om deel te nemen aan het gesprek door vragen te stellen aan onze gastsprekers.

Redactie: Tim Wagemakers en Rik Seveke


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...