ACS-EU-Raad van ministers, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 4 mei 2017 - 5 mei 2017
plaats Brussel, België
aanwezigen N. (Neven) Mimica i e.a.
organisatie Raad van de Europese Unie (Raad) i, ACS-landen (ACS) i

Meeting information


1.

Raad van de Europese Unie (Raad)

In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten i van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement i de wetgevings- en begrotingstaak uit. Dit houdt in dat de Raad zijn goedkeuring moet geven aan elk wetsvoorstel van de Europese Commissie i en aan elke voorgestelde EU-begroting. Nationale regeringen kunnen dus via de Raad invloed uitoefenen in de EU. De Raad neemt ook beslissingen over het buitenlands- en veiligheidsbeleid.

2.

ACS-landen (ACS)

Deze 79 landen uit Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan hebben een speciale relatie met de Europese Unie i. De samenwerking dateert al vanaf het ontstaan van de Europese Gemeenschap (EG) i en is toegespitst op drie belangrijke hoofdthema's: economische samenwerking, ontwikkelingssamenwerking en het bevorderen van mensenrechten en democratie.

De samenwerking tussen de EU en de ACS-landen wordt gecoördineerd vanuit het ACS-secretariaat in Brussel. Er wordt ook wel gesproken van ACP-landen, naar het Engelse woord 'Pacific' voor Stille Oceaan.

3.

Meer over...