Tussen soevereiniteit en samenwerking, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 20 april 2017 19:00
plaats Utrecht
locatie Landelijk bureau GroenLinks, Oudegracht 312 Toon locatie
aanwezigen N.J. (Nico) Schrijver i e.a.
organisatie Bureau de Helling

Symposium “Tussen Soevereiniteit en Samenwerking”, een discussie over het begrip soevereiniteit in tijden van voortgaande globalisering en opkomend nationalisme.

Op donderdag 20 april aanstaande organiseert de D66 thema afdeling Internationale Samenwerking samen met de GroenLinks werkgroep Internationale Samenwerking een symposium over de vraag wat soevereiniteit in de 21e eeuw betekent. Of zou kunnen betekenen. Dit zal gebeuren aan de hand van een inleiding van Prof. Nico Schrijver (Internationaal Publiekrecht) en een weerwoord van Ass. Prof. Marloes Beers (Geschiedenis). Hierna zal een discussie plaatsvinden. Aanmelden bij: internationalesamenwerking@groenlinks.nl

Soevereiniteit

Wie is vandaag nog soeverein? Wie durft vandaag nog te beweren dat hij het laatste woord heeft? Het Handvest van de Verenigde Naties verkondigt “het beginsel van de soevereine gelijkheid van al haar leden”. Maar, “some are more equal than other“. Hoe dan ook, machtig of niet en democratisch of minder democratisch, alle volken koesteren hun soevereiniteit als schild tegen ongewenste inmenging van buitenaf.

Vervagende grenzen: meer samenwerking

Maar er knaagt iets aan die onaantastbare nationale soevereiniteit. Door moderne technologie gedreven contacten, handels- en kapitaalstromen en criminele organisaties vervagen nationale grenzen: de wereld wordt kleiner. Regeringen verliezen het zicht en de greep op wat gebeurt. Globale bewegingen dwingen tot meer samenwerking en meer overdracht van soevereine bevoegdheden naar boven-nationale organisaties. De individuele burger krijgt vanuit die supra-nationale platforms meer rechten om zijn overheid tot de orde te roepen. Meerdere uitdagingen belagen het “nationale fort”.

Een reden voor veel burgers-kiezers om te vluchten naar het geborgene, het nationale huis. Alsof de wijde open wereld angstig maakt. Alsof de overmaat aan buitenwereld de oorzaken blootlegt van ongemak, frustraties en grenzeloze boosheid. Hoe verder met de steeds noodzakelijker internationale samenwerking? Wat is de toekomst van de staat als, dat nog wel, geijkt platform voor publiek bestuur? Ligt er ergens een nieuwe passende bestuursvorm klaar? Kan het lokale verzoend worden met het globale? Ook qua sociaal-economisch bestuur,

sociale voorzieningen en financiering daarvan?

Deze en meer vragen snijden wij graag aan in een symposium op 20 april as. in het landelijk partij-bureau van GroenLinks met sprekers die hun juridische en historische visies geven op soevereiniteit in onze tijd.

Lees ook De Helling - Wie is Soeverein?

Aanmelden bij: internationalesamenwerking@groenlinks.nl


1.

Meer over...