Politiek Café: Kun je formeren leren?, Broek

kaart nederlandBroek
datum 11 april 2017 20:00
plaats Broek
locatie Hofweg 1 Toon locatie
organisatie ProDemos i

Het Politiek Café van april gaat over formeren. Hoe werkt de formatie nu eigenlijk? Op wie moeten we letten en welke momenten zijn cruciaal? Met Henk Kamp, minister en informateur in 2012, Uri Rosenthal, oud-minister en informateur in 2010, en formatie-watcher Thijs Niemantsverdriet (NRC en BNR).

Formeren is proberen

Nadat we op 15 maart onze stem hebben uitgebracht, is Edith Schippers (VVD) als verkenner aangesteld om met alle partijen te spreken over het vormen van een kabinet.

Nu VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben aangegeven verder te willen onderhandelen, zal Edith Schippers als informateur worden aangesteld om de gesprekken verder te begeleiden.

Maar wat is nu eigenlijk de rol van een informateur? En hoe zien formatiegesprekken eruit? Waarover wordt er achter gesloten deuren onderhandeld, waartoe zijn politici bereid en waartoe niet? Welke rol spelen Eerste en Tweede Kamer hierin en wie neemt er gedurende de onderhandelingen nu eigenlijk de besluiten?

Kun je formeren leren?

Deze en andere vragen bespreken we in het Politiek Café van 11 april, samen met oud-informateurs Henk Kamp en Uri Rosenthal en formatie-watcher Thijs Niemantsverdriet. Ook kijken we terug op eerdere formaties. Vallen daar lessen uit te trekken voor het heden? Kun je formeren leren? Welke dingen zien we steeds terugkeren? Wat zijn cruciale momenten in de onderhandelingen? En welke rol speelt de media, ook al vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats?

Sprekers

  • Oud-informateur en demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp. Eerder (2002-2003) was Kamp minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, minister van Defensie (2002-2007) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2010-2012). In de perioden 1994-2002 en 2006-2008 was de heer Kamp Tweede Kamerlid voor de VVD. In 2012 was hij samen met Wouter Bos informateur.
  • Uri Rosenthal was informateur in de kabinetsformatie van 2010, toen het minderheidskabinet-Rutte I ontstond. In dit kabinet was hij minister van Buitenlandse Zaken (2010-2012). Daarvoor was hij Eerste Kamerlid voor de VVD (1999-2010) en tussen 2005 en 2010 fractievoorzitter.
  • Foto: Joost van den Broek Hollandse Hoogte

    Thijs Niemantsverdriet (1978) is politiek redacteur bij NRC en politiek columnist bij BNR nieuwsradio.Hij won in 2007 de journalistieke prijs ‘de Tegel’ en verslaat momenteel de formatie van 2017. Ook schreef hij het boek ‘de Vechtpartij’ over de Partij van de Arbeid, waarin meerdere formaties voorkomen.

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 11 april, 20.00.-21.30 uur

Waar: ProDemos, Hofweg 1H, Den Haag

Toegang: gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem is vereist.

Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag.


Inhoudsopgave

  1. ProDemos
  2. Meer over...

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...