Tajani over zestig jaar Europese Unie: “We mogen trots zijn”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 27 maart 2017, 15:36.

“De droom van een verenigd Europa heeft ons de kans gegeven om de nachtmerrie van de oorlog voorgoed achter ons te laten,” zei EP-voorzitter i Antonio Tajani i toen hij afgelopen weekend samen met de fractievoorzitters Rome i bezocht voor de viering van zestig jaar het verdrag van Rome. “We mogen er trots op zijn om deze erfenis aan onze kinderen door te geven: de vrijheid om te reizen, studeren, werken en een bedrijf te beginnen,” zei Tajani bij de ondertekening van de “Verklaring van Rome”.

Bij de ondertekeningsceremonie wees Tajani op het belang van de Verdragen van Rome tot oprichting van de Europese gemeenschappelijke markt en zei dat er nog meer werk moet worden gedaan. “In deze zaal begon op 25 maart 1957 ons grote avontuur... We moeten deze enorme onderneming voltooien en het nog niet aangeboorde potentieel benutten. We mogen nooit vergeten wat de prijs zou zijn - niet enkel in economisch opzicht - van geen Europa.”

In de loop van het weekend ontmoette Tajani, samen met de ondervoorzitters, de quaestoren en de fractievoorzitters van het Parlement, de Italiaanse president, Sergio Mattarella, de voorzitter van de Italiaanse Senaat, Piero Grasso, en de voorzitter van het Italiaanse parlement, Laura Boldrini.

Mars voor Europa

De EP-leden i namen deel aan discussies over de toekomst van Europa en voegden zich zaterdag bij de Mars voor Europa waarbij duizenden mensen vreedzaam in de straten van Rome demonstreerden voor het Europese project.

Tajani bracht verder een bezoek aan het Vaticaan met de minister-president van Italië, Paolo Gentiloni i, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i, de Voorzitter van de Raad i, Donald Tusk i, en de 27 EU i-staatshoofden en regeringsleiders om Paus Franciscus te ontmoeten.

Voorafgaand aan de vieringen in Rome bezocht de EP-delegatie op vrijdag de door de aardbeving getroffen stad Norcia in Midden-Italië en beloofden steun van het Parlement voor de wederopbouw.

REF. : 20170324STO68402