Brief regering; Leidraad AFM berekening vergoeding bij vervroegde aflossing - Integrale visie op de woningmarkt

Deze brief is onder nr. 296 toegevoegd aan dossier 32847 - Integrale visie op de woningmarkt.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Integrale visie op de woningmarkt; Brief regering; Leidraad AFM berekening vergoeding bij vervroegde aflossing
Document­datum 23-03-2017
Publicatie­datum 23-03-2017
Nummer KST32847296
Kenmerk 32847, nr. 296
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

32 847 Integrale visie op de woningmarkt

Nr. 296 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2017

Op 14 juli 2016 is de Mortgage Credit Directive (MCD), de Europese hypothekenrichtlijn, in Nederland van kracht geworden. Hierin zijn onder andere regels geïntroduceerd over vervroegde aflossing van hypotheken en de kosten die de kredietaanbieder hiervoor bij de consument in rekening mag brengen.

Door uw Kamer zijn vragen gesteld over de precieze berekening van de kosten die kredietverstrekkers bij vervroegde aflossing in rekening mogen brengen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft naar aanleiding van deze vragen gekeken of de huidige praktijk bij kredietverstrekkers aansluit bij de aangescherpte regels die volgen uit de MCD. In de MCD is onder andere bepaald dat kredietverstrekkers niet meer in rekening mogen brengen dan het daadwerkelijk financieel nadeel dat de kredietverstrekker ondervindt als gevolg van de vervroegde aflossing. De AFM heeft vervolgens besloten een leidraad te publiceren, waarin aan de hand van enkele uitgangspunten aan kredietverstrekkers wordt uitgelegd hoe het financiële nadeel bij vervroegde aflossing op een adequate wijze kan worden berekenend.

De AFM heeft bij de totstandkoming van deze leidraad met diverse partijen gesproken, waaronder De Nederlandsche Bank, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Autoriteit Consument en Markt.

Hierbij treft u de definitieve leidraad aan die de AFM ook op haar website heeft gepubliceerd1.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.