Geef mensen keuzevrijheid en ruimte in de bijstand - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 4 december 2020
kalender

Geef mensen keuzevrijheid en ruimte in de bijstand

Met dank overgenomen van Vrijzinnige Partij (VP) i, gepubliceerd op vrijdag 17 maart 2017.

Mensen in de bijstand kunnen via het bedrijf Flextensie wat bijverdienen. Ondernemers kunnen ontvangers van bijstand inhuren voor tijdelijke of flexibele kussen in bijvoorbeeld horeca, schoonmaak of detailhandel. Al 50 gemeenten doen zaken met het bedrijf uit Den Haag. Een sympathiek idee waar zowel de gemeenten, ondernemers en bijstandsgerechtigden - die hier mogelijkerwijs een baan mee kunnen bemachtigen- baat bij kunnen hebben. Toch is er veel kritiek: “Wij worden geacht te werken zonder loon, zonder arbeidsrechten, zonder cao of baangarantie om zo onze uitkering te bekostigen”, aldus actiegroep Dang. Daarom besloot Norbert Klein middels Kamervragen meer duidelijkheid te vragen over Flextensie. Hoewel het kamerlidmaatschap van Norbert Klein eindig is, zet hij zich tot het laatste moment in voor een beter en vrijzinniger Nederland.

Uit de antwoorden blijkt wel dat de staatssecretaris van sociale zaken naïef te noemen is. Staatssecretaris Klijnsma laat weten dat mensen bij Flextensie geen werknemer zijn, maar mensen met een inkomensvoorziening participatiewet. Gevolg is dat wetten en regels die zorgvuldig zijn opgesteld voor werknemers niet gelden voor deze mensen. Voorts laat ze weten dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op deze manier een kans krijgen.

Volgens de Vrijzinnige Partij krijgen mensen met een basisinkomen pas echte kansen. Op deze manier kunnen mensen echt kiezen hoe zij hun leven vorm geven.

by