Debat: Te koop of ten strijde?, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 10 april 2017 19:00 - 21:00
plaats Amsterdam
locatie Tolhuistuin, IJpromenade 2, 1031 KT Toon locatie
aanwezigen N.J. (Nico) Schrijver i e.a.
organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) i

Wat doe je als je als kunstenaar een aanbod krijgt van een regime dat niet alle mensenrechten respecteert? Is het kiezen tussen óf mensenrechten óf geld, of zijn er mogelijkheden allebei recht te doen? In hoeverre kun je het verschil maken als kunstenaar? De Akademie van Kunsten organiseert een debat over de morele dilemma’s van kunstenaars in het zaken doen met landen waar mensenrechten geschonden worden.

Credits foto: Tamed 2015 by Erwin Olaf

Met onder meer:

  • Paul van der Heijden, hoogleraar internationaal arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden over De context van zaken doen met totalitaire regimes. Verleden, huidige praktijk van zaken doen en toekomst
  • Nico Schrijver, hoogleraar Internationaal Publiekrecht en wetenschappelijk directeur van het Grotius Centre for International Legal Studies over Iran, met name de toepassing van het kennisembargo in Nederland
  • Erwin Olaf, fotograaf
  • Ola Mafaalani, theatermaker
  • Marlies de Vries, accountant en universitair docent aan Nyenrode Business Universiteit over Zijn het de regels die de doorslag geven of bent u het?

Moderator: Michiel Hulshof

Organisatie

Akademie van Kunsten

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de website van de Akademie van Kunsten


1.

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Deze wetenschappelijke vereniging zet zich in voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in Nederland. Hierbij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verschillende taken. Zo houdt de KNAW zich bezig met advisering op het gebied van de wetenschapsbeoefening en met de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (peer review). Ook biedt het een forum voor de wetenschappelijke wereld en voor de bevordering van internationale wetenschappelijke samenwerking. Daarnaast is de KNAW een koepelorganisatie voor een groot aantal onderzoeksinstituten.

De KNAW richt zich op alle wetenschapsgebieden, die allen ondergebracht zijn bij een van de twee afdelingen die de KNAW kent: letterkunde en natuurkunde. Ieder jaar worden nieuwe wetenschappers voor het leven als lid benoemd op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW kent maximaal 220 gewone leden onder de vijfenzestig jaar, na die leeftijd wordt iemand rustend lid (met behoud van de rechten die een lid geniet). Het hoogste orgaan is de Algemene Leden Vergadering waarin de leden van de vereniging plaats nemen.

2.

Meer over...