Thuis alles goed geregeld?

Met dank overgenomen van C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2017.

14In het kader van Internationale Vrouwendag sprak ik op een congres over het belang van economische zelfstandigheid van vrouwen. Fijn om dit onderwerp nog eens te kunnen benadrukken.

Voor deze gelegenheid deel ik graag nog een column die ik een tijdje geleden schreef.

Ja hoor, ik kreeg hem weer deze week. De traditionele vraag 'hoe heb je het thuis geregeld?' Wat is dat toch? Zodra mensen horen dat je als vrouw een baan hebt èn kinderen, voelen ze zich direct geroepen om te checken of je wel goed voor je kinderen zorgt. Ook al zijn ze, zoals in mijn geval, tussen de 23 en 19. De 'ben jij wel een goede moeder'-test bevat meestal vragen over hoeveel (kwali)tijd je met je kinderen doorbrengt, of je wel iedere dag zelf verse groente voor ze kookt, of je nog wel tijd hebt om iets gezelligs met ze te doen, goede gesprekken met ze te voeren, of je niet liever minder zou werken enzovoort, enzovoort.

Het zijn vragen die je raken op je zwakste plek: de liefde voor je kinderen. Je gunt ze toch zeker het allerbeste? Negen van de tien keer schieten we daardoor spontaan in de verdediging en leggen we verantwoording af aan willekeurige vreemdelingen. We vertellen in geuren en kleuren hoe perfect het bij ons thuis gaat. Met een man die heus wel meehelpt, als het zo uitkomt. Natuurlijk is het wel zwaar, want het meeste werk in huis komt toch op onze schouders terecht, maar we hebben het er graag voor over. Nee, we doen het natuurlijk niet voor het geld, we hebben zo'n leuke baan en zulke fijne collega's... Herkenbaar?

Waarom krijgen mannen deze vragen nooit? Alsof je niet samen kinderen krijgt en niet samen verantwoordelijk voor ze bent! We zijn als samenleving toch dom bezig als we een belangrijk deel van ons arbeidspotentieel laten liggen? Veel vrouwen werken bovendien te weinig om financieel onafhankelijk te kunnen zijn. Linke soep.

Zullen we om te beginnen voortaan alle vaders, die meer uren gaan werken of promotie maken ook maar gewoon die ene vraag stellen:

Hoe ga je het thuis regelen?