Woensdag 7 december (nationale vrijwilligersdag) Utrecht

Met dank overgenomen van N. (Nevin) Özütok i, gepubliceerd op maandag 12 december 2016, 9:24.

Een drukke dag, er staan twee bijeenkomsten gepland voor de interne campagne Tweede kamerkandidaten GroenLinks: Meppel en Utrecht. Het liefst ga ik en naar beide, maar het tijdstip van Meppel in combinatie met mijn verplichting als bestuurder om het jaarlijkse vrijwilligersfeest om 17 uur te openen dwingt mij tot een praktische keuze. Maar het is de reistijd naar Utrecht die de doorslag geeft.

Vandaag is het ook Nationale vrijwilligersdag, in stadsdeel Oost waar ik bestuurder ben zetten wij een keer per jaar de vrijwilligers in het zonnetje, instellingen dragen kandidaten aan en 24 vrijwilligers krijgen een ereteken. Dat mag ik op het podium een voor een uitreiken of te wel "opspelden". We beginnen op tijd, mijn rechterhand Azzadine Benazzi houdt de tijd scherp in de gaten, zodat ik tijdig de trein zal halen.

Nevin Özütok

Binnen anderhalf uur zijn 24 vrijwilligers in het zonnetje gezet in een bomvolle zaal met 400 mensen. Vanavond zijn de rollen omgekeerd ambtenaren en medewerkers zijn vrijwilligers van het feest, zij helpen met een drankje en serveren eten. De sfeer is goed, ik vind het jammer dat ik niet langer kan blijven.

In Utrecht zitten we in een zaal van Colour Kitchen. Ik vind het leuk om weer kandidaten van de lijst te zien, er is al een familiair sfeertje tussen ons ontstaan. Tegen de gezellig warme sfeer in de zaal komt de beperkte tijd om in een minuut mijn verhaal te doen hard aan. Ik overschrijd mijn tijd en gelukkig geeft de vraag over maatschappelijke opvang bed-bad-brood mij wat extra tijd van 40 seconden.

Bed-bad-brood gaat primair om levensbehoefte van mensen, Ik vind dat gemeenten door moeten gaan met bieden van deze "marginale" hulp aan mensen. Gemeenten hebben de zorgplicht voor hun inwoners, vluchtelingen en ook uitgeprocedeerden zijn inwoners van de gemeenten. Gemeenten kunnen dat niet altijd zelf bekostigen, ik vind dat hiervoor financiering vanuit Den Haag moet komen. Deze problematiek kan Den Haag niet over de gemeenten uitstrooien en inhumaan beleid van gemeenten verwachten. Daarom ben ik blij met burgemeesters die opkomen voor hun inwoners en doorgaan met verstrekken van bed-bad-brood.

Mijn volgende bestemming in de campagne is Amersfoort.