Zijlijn

Met dank overgenomen van S.C. (Suzanne) Kröger i, gepubliceerd op maandag 19 december 2016, 10:21.

Het congres van GroenLinks dit weekend. Meer dan drieduizend betrokken mensen. Een beweging voor een progressieve, eerlijke en groene samenleving. Jesse Klaver gaf een keiharde analyse hoe decennia neoliberaal beleid gemeenschappen kapot heeft gemaakt. In Nederland, Europa en wereldwijd. Maar ook een boodschap van hoop en verzet. Overal komen mensen in actie omdat ze zien dat het anders kan en moet. De afgelopen jaren zijn zoveel randvoorwaarden voor een fatsoenlijke samenleving afgebroken: in het onderwijs, de zorg, de woningbouw. En dus zijn er veel mensen, heel veel mensen die zelf in actie komen. Bijvoorbeeld door met elkaar de zorg voor ouderen te organiseren. Of zich in te zetten voor de opvang van vluchtelingen. Mensen die besluiten niet meer afhankelijk willen zijn van vervuilende energiebedrijven en hun eigen stroom op wekken. Mensen die samen met boeren zorgen dat voedsel echt eerlijk verbouwd en verhandeld wordt.

Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal is er een groeiende beweging die het niet langer pikt dat bedrijven en overheden onder één hoedje spelen. Eén voorbeeld. De afgelopen maanden is er wereldwijd succesvol actie gevoerd tegen de aanleg van een omstreden oliepijplijn in North Dakota in de VS #NoDAPL. Ook in Nederland zetten duizenden mensen druk op de ING om hun financiering terug te trekken. Want mensen willen niet dat hun spaargeld wordt ingezet om de vervuilende, fossiele industrie door te laten draaien.

Voor een eerlijke samenleving en een groene economie moeten we allemaal in actie komen. We kunnen niet meer aan de zijlijn blijven staan terwijl populisten onze samenleving kapen. We kunnen niet op onze handen blijven zitten, terwijl we weten dat we onze kinderen met een gigantisch klimaatprobleem opzadelen. We kunnen niet wéér dezelfde partijen hun spel laten spelen, zonder dat er echt wat verandert.

Op alle angst, onzekerheid en teleurstelling is maar één antwoord mogelijk: een eerlijke visie op hoe het echt anders kan, en moet. Ik ga de komende maanden campagne voeren voor #GroenLinks, omdat ik echt geloof dat we nu een stevige, progressieve koers nodig hebben. Ik wil er alles aan gedaan hebben om er voor te zorgen dat op 15 maart een positieve en hoopvolle perspectief op de toekomst de verkiezingen wint.

#tijdvoorverandering #stemvoorverandering