Asscher, red onze zomer

Met dank overgenomen van J.M. (Jan) Paternotte i, gepubliceerd op vrijdag 30 januari 2009, 15:10.

De zomer op de Amsterdamse terrassen lijkt zo mooi van start te gaan,

behalve voor horecaondernemers: de stadsdelen Centrum en Oud-Zuid hebben een zerotolerancebeleid ingevoerd voor het overtreden van terrasregels, met als gevolg dat ondernemers op hun eigen terras wacht moeten lopen om hun klanten in de gaten te houden.

Al sinds jaar en dag is staand drinken op Amsterdamse terrassen verboden, want dat veroorzaakt volgens de stadsdeelvoorzitters Iping en De Vries (PvdA) onrust. Daarnaast zijn terrassen gebonden aan strenge grensverordeningen, in het centrum afgebakend door zogeheten Ipingspijkers. Overtredingen worden zwaar bestraft met boetes of een week sluiting, ook als niemand last heeft van de borrels.

In De Pijp worden terrassen die tot nog toe gedoogd werden, stevig beknot: een café op het Van der Helstplein moet terug van zeventig naar twintig stoelen, niet vanwege klachten van bewoners, maar 'vanwege de regels'.

In Centrum en Oud-Zuid rijdt de politie nu op motorfietsen langs terrassen en fotografeert staande terrassende Amsterdammers die tegelijk een biertje in de hand houden. Bij het tweede gefotografeerde delict moet het café een week dicht.

Het rookverbod dwingt de drinkers naar buiten, maar eenmaal de sigaret opgestoken moet het drankje worden neergezet. De caféhouder kan alleen voorkomen dat die rokers toch stiekem een slokje nemen door permanent iemand wacht te laten lopen. Vertrouwen in de Amsterdammer vind je in het 'terrasbeleid' niet terug. Dat is jammer. Wanneer we op een terras een glaasje bier vasthouden, zijn we niet meteen oproerkraaiers.

Op initiatief van D66 bespreekt de gemeenteraad binnenkort een voorstel om de vrijheidsbeleving van Amsterdam te meten, waar nu alleen de veiligheid wordt gemeten. De zwaar overdreven handhaving op de Amsterdamse terrassen geeft aan waar Amsterdam het zicht op vrijheid en vrijzinnigheid is verloren.

Wij moedigen PvdA-wethouder Lodewijk Asscher aan deze zomer te redden door zijn opstandige stadsdeelbestuurders te trotseren en een werkbare grens te trekken; het verbieden van staand drinken is niet erg gezellig, agenten met een camera bij terrassen laten posten is ronduit belachelijk.

Ivar Manuel en Jan Paternotte, fractieleider en duoraadslid D66 A'dam