Sharia4Holland mag naar de Dam

Met dank overgenomen van J.M. (Jan) PaternotteĀ i, gepubliceerd op vrijdag 8 juni 2012, 15:09.

Dit opinieartikel verscheen op 8 juni 2012 in de Volkskrant.

De trappen van het monument op de Dam als verboden gebied voor demonstraties. Dat wil de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan bewerkstelligen, nadat twee weken terug Sharia4Holland een mini-manifestatie hield op het monument en daar Geert Wilders indirect met de dood bedreigde. ;Het is wrang dat het Nationaal Monument op de Dam gebruikt wordt voor een dergelijke manifestatie;, aldus de burgemeester.

Het wrange gevoel bij Van der Laan is begrijpelijk, het idee van een demonstratieverbod niet. Hiermee geeft hij Sharia4Holland het mooiste cadeau dat zij kon wensen. Wat naakte hippies in de jaren zestig niet lukte, lukt vijf mannen met baarden ineens wel: de overheid zover provoceren dat een basale vrijheid als het demonstratierecht beperkt gaat worden.

Even de feiten op een rij: Sharia4Holland is, zo erkende Van der Laan zelf, een heel kleine beweging van radicalen die niet als een acute bedreiging voor de maatschappelijke orde wordt gezien. Hun bijeenkomst op de Dam trok nauwelijks publiek, met uitzondering van een paar cameraploegen. Uit niets blijkt een aanhang van enige serieuze omvang. Wat Sharia4Holland mist aan massa, moet zij compenseren met shockeffecten daarom werd Geert Wilders zijdelings met de dood bedreigd.

Het Nationaal Monument op de Dam herdenkt de Tweede Wereldoorlog, de meest recente periode in de geschiedenis waarin demonstraties in Nederland verboden waren en iedereen moest vrezen voor zijn eigen mening. Het Monument is sindsdien, behalve op 4 mei, gewoon een onderdeel van de stad. Toeristen bestuderen er een plattegrond, duiven pikken er broodkruimels en straatartiesten maken er muziek. Bewust heeft de stad nooit een hek om het monument gezet. Het is van en voor iedereen.

Van der Laan heeft gelijk dat juist op zo;n plek een anti-democratische boodschap wrang voelt. Tegelijk kunnen wij er trots op zijn dat je in Nederland alles mag zeggen, zolang je niet oproept tot geweld of iemand bedreigt. Het feit dat de mannen met baarden een totalitaire staat willen, brengt ons terug bij de grondgedachte achter de vrijheid van meningsuiting: ;Ik veracht wat u zegt, maar ik zal tot mijn dood uw recht verdedigen om het te zeggen.; Die vrijheid op elke vierkante centimeter beschermen, is de beste remedie tegen Sharia4Holland.