Amsterdam moet wiet zelf kweken

Met dank overgenomen van J.M. (Jan) Paternotte i, gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2014, 15:09.

Vorige week bleek dat de kabinetspartijen PvdA en VVD vasthouden aan het huidige coffeeshopbeleid. Dat is buitengewoon bekrompen en onverstandig. Wij vinden dat Amsterdam weer voorop moet durven lopen met het wietbeleid, wat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) daar ook van moge vinden.

Burgemeester Eberhard van der Laan voelde zich geruime tijd blijkbaar door de minister gedwongen ook restrictief en repressief met cannabis om te gaan. De wietpas kwam er niet, maar volgens de burgemeester moest het aantal coffeeshops slinken en moet het afstandscriterium - waardoor coffeeshops dicht bij scholen moeten sluiten - worden gehandhaafd.

Tot ons genoegen lijkt er wat te veranderen in Amsterdam. Van der Laan tekende onlangs het manifest Joint Regulation, waarin 41 burgemeesters minister Opstelten oproepen zo snel mogelijk gereguleerde wietteelt toe te staan.

De steun aan het manifest is echter niet voldoende. Amsterdam moet nu zijn eigen weg kiezen en wiet gaan telen voor de Amsterdamse coffeeshops. Dat Opstelten niet geïnteresseerd is in redelijke argumenten, moet Amsterdam er niet van weerhouden te doen wat verstandig is.

Andere steden hebben besloten zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zo hebben Arnhem en Nijmegen plannen zelf te gaan kweken en heeft de gemeente Utrecht een wietclub opgericht om teelt mogelijk te maken. Wat ons betreft voegt Amsterdam zich zo snel mogelijk bij die gemeenten; de minister laat Amsterdam weinig keuze. Van der Laan moet dat onder ogen zien, en zo snel mogelijk lokale, gereguleerde cannabisteelt toestaan in Amsterdam. Dat zorgt voor minder criminaliteit, een veiligere stad en gezondheidswinst. Dat is in het belang van alle Amsterdammers.

Jan Paternotte (fractievoorzitter D66) en Rutger Groot Wassink (fractievooritter GroenLinks), Amsterdam

Dit opinieartikel verscheen op 25 februari 2014 in Het Parool