'Trouwtoerisme' zou Nederland goed doen

Met dank overgenomen van J.M. (Jan) Paternotte i, gepubliceerd op donderdag 23 juli 2015, 15:09.

Amsterdam maakt zich op voor de 20ste Gay Pride. De grachten in onze hoofdstad zijn volgende week weer het boegbeeld van een vrije stad. The best party in the world, maar bovendien een Gay Pride die gepaard gaat met een geweldige trots op de historische vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Trots op de stad waar het huwelijk voor het eerst opengesteld is voor stellen van gelijk geslacht. De geboorteplaats van het huwelijk voor iedereen. De Gay Pride viert een emancipatiegolf die begon in Nederland. Toch kan er meer gedaan worden om Nederland weer op de kaart te zetten als Gay Capital of the World. Namelijk door buitenlandse stellen de kans te geven in Nederland elkaar het Ja woord te geven. Amsterdam als de nieuwe stad van de liefde.

Er valt genoeg te vieren bij de Gay Pride. Het gaat immers in veel landen de goede kant op met homo-emancipatie. Zo is recent in de Verenigde Staten bijna alle discriminatie van LHBT’s uit de wet gehaald en kan nu in elke staat getrouwd worden. En zelfs het conservatieve Ierland heeft per referendum trouwen mogelijk gemaakt. Toch staat in veel meer landen de acceptatie van homoseksualiteit nog in de kinderschoenen, en zijn basale rechten ver weg voor homo’s en lesbiennes. Soms worden hun rechten formeel belemmerd door wetgeving, maar vaak genoeg ook door een sociale omgeving die alleen een man-vrouw relatie accepteert.

Veel stellen uit dergelijke landen zouden toch graag hun liefde willen bezegelen. Nederland kan dat mogelijk maken door LHBT-stellen van over de hele wereld de kans te bieden in een Hollands huwelijksbootje te stappen. Op dit moment staat de wet dat nog in de weg: het huwelijk in Nederland is beperkt tot stellen waarvan in ieder geval één van de partners de Nederlandse nationaliteit bezit, of in Nederland woont. Wat ons betreft een gemiste kans. Door buitenlandse (LHBT-)stellen in Nederland de mogelijkheid te bieden om te trouwen, stimuleren we wereldwijde acceptatie van het huwelijk voor iedereen. “Trouwtoerisme” maakt Nederland weer voortrekker van LHBT-emancipatie, met Amsterdam als Gay Capital of the World. Zo geven we LHBT-stellen uit de hele wereld de vrijheid om zichzelf te zijn.

Deze openstelling is natuurlijk van groot symbolisch belang, maar is zeker niet alleen symbolisch. In sommige gevallen kan het ook een bijdrage leveren aan de juridische situatie van buitenlandse LHBT-stellen. Zo heeft een rechtbank in Italië, waar het huwelijk nog niet voor iedereen is opengesteld, het afgelopen jaar een homohuwelijk erkend dat gesloten was in de Verenigde Staten. Met alle bijkomende rechten van dien. LHBT-stellen uit Polen en andere landen hopen op een zelfde manier een precedent te scheppen in eigen land, zo blijkt uit een recente Nieuwsuur rapportage.

Ook de Verenigde Naties (VN) hebben niet stil gezeten. In juli 2014 heeft de Secretaris-Generaal van de VN een belangrijke wijziging doorgevoerd in zijn personeelsbeleid: voortaan worden álle huwelijken erkend bij de VN. Ook als in het vaderland van het betreffende staflid het huwelijk tussen gelijk geslacht nog niet toegestaan. Hierdoor hebben LHBT-partners dezelfde rechten als de hetero-partners van VN-personeel gekregen. Als twee Duitse of Chinese vrouwen in Nederland zouden trouwen, zou de VN hen dus voortaan behandelen als echtpaar, ook al hebben Duitsland en China het roze huwelijk nog niet ingevoerd.

Stap voor stap wordt op deze manier alsnog het homohuwelijk wereldwijd erkend. Nederland moet hier, door het invoeren van “trouwtoerisme”, wat D66 betreft koploper in worden. Voor het verbeteren van de juridische positie van LHBT’ers wereldwijd, maar ook om geliefden de kans te bieden in het huwelijksbootje te stappen.

Hoe mooi zou het zijn als LHBT-stellen uit de hele wereld naar Nederland komen om te trouwen, hier op de plek waar het eerste homohuwelijk ooit gesloten werd? Laten we het huwelijk in Nederland écht openstellen voor iedereen.

Sjoerd Sjoerdsma en Jan Paternotte, respectievelijk buitenlandwoordvoerder van de D66 Tweede Kamerfractie en fractievoorzitter van D66 Amsterdam

Dit opinie artikel verscheen vrijdag 23 juli 2015 in de Volkskrant

http://www.volkskrant.nl/opinie/-trouwtoerisme-zou-nederland-goed-doen~a4106723/