In 2014 hadden VVD en PvdA geen moeite met zeer omstreden Turkse demonstratie

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op zondag 5 maart 2017.

In 2014 hadden VVD en PvdA geen moeite met zeer omstreden Turkse demonstratie

(bleek uit antwoorden, die mede namens Asscher gegeven werden)

In 2014 onthulde de Armeens-Apostolische kerk op haar grond in Almelo een nieuw monument ter herdenking van de Armeense genocide.

Dat leidde tot een eerste op het oog spontane demonstratie bij het stadhuis tegen het gebruik van de term genocide.

Een paar weken later vond een tweede demonstratie plaats: deze demonstratie werd georganiseerd door de (toenmalige) consul-generaal van Turkije en Rotterdam. Er waren gratis bussen vanaf de Diyanet moskeeën. (die onder het Turkse ministerie van godsdienstzaken vallen).

Tijdens de demonstratie/manifestatie speelde een formatie in Ottomaanse militaire kledij Ottomaanse legermuziek. Let wel: de Armeense genocide werd gepleegd door het Ottomaanse leger. En van het podium scandeerde een van de sprekers «Karabag ermeniye mezar olacak» - vertaald: «Karabach zal het graf van de Armeniër worden». Dat werd door de menigte meerdere keren herhaald.

Beelden hiervan werden wekenlang uitgezonden op zenders die gericht zijn op Turkse Nederlanders. En overigen ook op RTV Oost.

Ik stelde namens het CDA meerdere keren Kamervragen, samen met CU, SGP, PVV en SP.

We kregen onder andere de volgende antwoorden van de ministers Koenders, Asscher en Opstelten.

Toen, buiten verkiezingstijd, waren de VVD en PvdA geenszins overtuigd van de noodzaak tot het aanspreken van de Turkse autoriteiten en het uitzoeken wat er precies gebeurd was.

Zij kunnen toch niet verbaasd zijn dat de Turkse regering denkt dat zij in Nederland nu alles kan organiseren?

Lees deze twee setjes Kamervragen (vooral de tweede). Het dossier is overigens dikker

zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-2969.html ;

zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20142015-784.html

Uit de antwoorden:

Antwoord 1 t/m 5

In Nederland heeft iedereen, en iedere groep, het recht om in het openbaar voor een betoging of demonstratie bijeen te komen, zo lang dit plaatsvindt binnen de kaders van de wet. Het kabinet wijst er op dat uit de antwoorden van de Kamervragen van 8 september jl. niet valt af te leiden dat de Turkse overheid in Nederland een demonstratie tegen een Nederlandse bevolkingsgroep organiseert.

Het kabinet is van mening dat de gebruikte leuzen en gespeelde muziek tijdens de demonstratie in Almelo niet bijdragen aan een oplossing van deze ernstige kwestie.

Nederland heeft de Turkse autoriteiten erop gewezen dat de kwestie van de Armeense genocide gevoelig ligt en Turkije opgeroepen verantwoordelijk om te gaan met deze situatie.

Vraag 6 en 7

Bent u bereid aan de Turkse ambassadeur te vragen welke rol Turkije en organisaties van en gelieerd aan de Turkse overheid, gespeeld hebben bij de voorbereiding en de organisatie van deze demonstratie?

Bent u bereid de Turkse regering over te brengen dat de vastgestelde interventies van Turkse overheidorganisaties bij de demonstratie van 1 juni onwenselijk zijn?

Antwoord 6 en 7

Bij verschillende gelegenheden en op verschillende niveaus is de zaak met de Turkse autoriteiten besproken en is Turkije opgeroepen hier verantwoordelijk mee om te gaan, ook met het oog op de herdenking in 2015.