Mini-symposium: Nieuwe vormen van democratie, Maastricht

Maastricht
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 8 maart 2017 15:00 - 18:00
plaats Maastricht
aanwezigen R.H.A. (Ronald) Plasterk i, J.M. (Annemarie) Penn-Te Strake, H. (Manon) Fokke i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Op woensdag 8 maart organiseert de PvdA Maastricht in het kader van Internationale Vrouwendag een mini-symposium met als thema “Nieuwe vormen van democratie.”

Tijdens het mini-symposium gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag hoe we in de twee jaar tot de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen nieuwe werkbare en effectieve vormen van democratie kunnen realiseren waarbij meedoen, zelf doen en je vertegenwoordigd voelen voorop zouden moeten staan.

Sprekers over het thema zijn Ronald Plasterk, burgemeester Annemarie Penn-Te Strake, Tweede Kamerlid Manon Fokke en burgerraadslid Bo Lemmens. Ook gaan we die middag onder leiding van Professor Ad Knotter in op de vraag waarom er in Maastricht zoveel socialistische vrouwen politiek actief waren in de eerste decennia van de 20ste eeuw.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...