Jeroen Dijsselbloem geeft 5,5 miljard euro cadeau aan multinationals

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op vrijdag 3 maart 2017, 14:47.
Auteur:
Ronald van Raak

Nederland loopt elk jaar 5,5 miljard euro mis door belastingdeals met multinationals, allemaal cadeautjes van PvdA-minister Dijsselbloem. We kunnen 3.000 extra docenten aannemen, 6.000 medewerkers bij de politie, in de gevangenis en bij de marechaussee en maar liefst 70.000 extra mensen in de zorg. Dan houden we nog geld over om een goede basisbeurs in te voeren voor alle studenten, om de huur van sociale huurwoningen met 400 euro per jaar te verlagen en om tienduizenden sociale werkplaatsen in te richten voor mensen die elders niet aan het werk komen. Als we stoppen met die belastingdeals.

Meer winst, minder belasting

In ons land is iets vreemds aan de hand. Onze bedrijven maakten tussen 2000 en 2011 8,1 miljard meer winst, maar toch daalde in diezelfde jaren de belasting over die winst met 4,3 miljard - een daling van 26 procent. Meer winst zou meer belasting moeten opleveren, maar het omgekeerde is gebeurd. Werknemers kregen de rekening gepresenteerd: de belasting op arbeid is in de periode 2004-2014 gestegen van 30 naar 32,5 procent. 54,5 procent van de belasting komt uit arbeid en maar 18 procent van kapitaal. Nederland scoort slecht: in België betalen bedrijven 23 procent en in Luxemburg 26 procent.

Nederland belastingparadijs

Multinationals gebruik brievenbusfirma’s, ons land telt 20.000 van dit soort ‘bedrijven’, die dus niet meer zijn dan een brievenbus. Daar wordt elk jaar zo’n 3.500 miljard dollar (!) doorheen gesluisd. Geld waar ons land niets aan heeft, maar waarmee we multinationals wel helpen om in andere landen belasting te ontwijken. Als we hier een symbolisch bedrag van 0,1 procent zouden vragen, zou dat ongeveer 3,3 miljard euro opleveren. Daar komt bij dat ons land ook massaal wordt gebruikt voor het witwassen van geld, zoals onlangs weer bleek uit de Panama Papers. Nederland is gewoon een ordinair belastingparadijs.

Erger dan de Antillen

De helft van de grootste bedrijven in Amerika (de ‘Fortune 500’) heeft een brievenbus in Nederland om belasting te ontwijken. Maar liefst 19 van de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven in Portugal heeft in Nederland een brievenbus-constructie. Ons land telt ook meer dan 800 Duitse ‘Briefkästen’. Volgens de Europese Commissie biedt geen enkel Europees land multinationals zoveel mogelijkheden om belasting te ontwijken. Wij staan wereldwijd derde op een lijst van belastingparadijzen, achter Bermuda en de Kaaimaneilanden, maar nog voor erkende belastingparadijzen als Zwitserland, Cyprus of zelfs Curaçao.

De cadeautjes van Dijsselbloem

Vanaf nu moet iedereen belastingaangifte doen, maar stel u hebt daar geen zin in. Kunt u dan ook naar het ministerie van Financiën bellen, om een deal te sluiten? Ik vrees van niet. Maar multinationals kunnen dat dus wel: Nederland heeft meer dan 14.000 belastingdeals gesloten, veel meer dan enig ander land in Europa. PvdA-minister Dijsselbloem stemde in met elke van die 5,5 miljard euro. Ten koste van tienduizenden docenten, agenten en verzorgenden, van de huren en de studiefinanciering en van mensen die hun werk verloren. Ik wil een belastingdeal voor Nederland. Wat wilt u doen met die 5,5 miljard?

Deze column verscheen eerder op The Post Online