Spoedontruiming geëist bij kraakpanden - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 26 november 2020
kalender

Spoedontruiming geëist bij kraakpanden

Met dank overgenomen van D. (Dilan) Yesilgöz-Zegerius i, gepubliceerd op donderdag 17 juli 2014, 11:40.

Sinds 2010 is de Wet Kraken en Leegstand van kracht. Dit houdt in dat kraken in Nederland verboden is. Het kan bestraft worden met één jaar gevangenisstraf of een geldboete. Indien de ontruiming met geweld gepaard gaat, kan de straf hoger liggen.

Kraken is het zonder toestemming van de eigenaar in gebruik nemen van een onroerende zaak in de vorm van een ongebruikt terrein, gebouw of ruimte daarvan. Het gaat niet zelden gepaard met grove vernielingen, intimidatie van buurtbewoners en hoge kosten voor politie of ME optreden bij een ontruiming.

Londongebouw

Deze week heb ik namens de VVD vragen gesteld aan de Burgemeester over twee gekraakte panden. Het eerste pand betreft het Londonverzekeringsgebouw aan de Weesperzijde. In dit pand zou op korte termijn een appartementenhotel voor de Belgische keten B-Aparthotels gerealiseerd worden. Hotels zijn heel belangrijk voor Amsterdam. Zij zorgen voor directe werkgelegenheid. Gemiddeld levert één hotelkamer, één voltijdbaan op. De krakers op de Weesperzijde brengen momenteel deze banen die we zo hard nodig hebben in Amsterdam in gevaar. Alle reden om dit pand zo spoedig mogelijk te ontruimen en de kosten van deze ontruiming te verhalen op de krakers.

Zie hier voor meer informatie.

Woonark IJburg

Het tweede pand betreft een gekraakte woonark op IJburg. Deze woning is afgelopen weekend door 40 a 50 mensen met bivakmutsen met geweld opengebroken en gekraakt. In deze rustige woonwijk waar veel gezinnen wonen was dit, begrijpelijkerwijs, een zeer ontrustend en beangstigend tafereel. De buurman die verhaal kwam halen is vervolgens met agressie bejegend. Zie hier de beelden.

De krakers hebben aangegeven eerst de plannen van de eigenaar voor het pand te willen zien, voordat ze eventueel tot ontruiming over gaan. Dit is de omgekeerde wereld! Zij breken in, eigenen het eigendom van ander zich toe en stellen vervolgens eisen. Onacceptabel.

Ook blijkt het pand nog helemaal niet geschikt voor bewoning, er is sprake van instortingsgevaar.

Deze zeer onwenselijke en gevaarlijk situatie is wat de VVD betreft zo urgent dat de Burgemeester met spoed dient te ontruimen. We zullen de Burgemeester hiertoe blijven oproepen.