Brief regering; Universal Periodic Review (UPR) rapportage aan de VN-mensenrechtenraad - Algemene Vergadering der Verenigde Naties

Deze brief is onder nr. 159 toegevoegd aan dossier 26150 - Algemene Vergadering der Verenigde Naties i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Algemene Vergadering der Verenigde Naties; Brief regering; Universal Periodic Review (UPR) rapportage aan de VN-mensenrechtenraad
Document­datum 01-03-2017
Publicatie­datum 01-03-2017
Nummer KST26150159
Kenmerk 26150, nr. 159
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

26 150 Algemene Vergadering der Verenigde Naties

Nr. 159 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 februari 2017

Hierbij stuur ik u mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken een afschrift van de rapportage (met bijlagen) die de Permanente Vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Verenigde Naties in Genève op 3 februari jl. aan het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) aangeboden heeft in het kader van de derde cyclus van de Universal Periodic Review (UPR)1. De UPR is een vorm van peer review voor de VN-Mensenrechtenraad, waarbij alle VN-lidstaten in cycli van vier à vijf jaar de kans krijgen om vragen te stellen over de nationale mensenrechtensituatie en hierbij aanbevelingen te doen. Dit proces staat in Nederland ook wel bekend als het «VN-mensenrechtenexamen».

De rapportage dient een beschrijving te geven van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren met betrekking tot de mensenrechtensituatie in het Koninkrijk. Daarbij behoort het rapport onder andere in te gaan op de implementatie van de aanbevelingen die het Koninkrijk in 2012 geaccepteerd heeft tijdens de vorige UPR-cyclus. Voor de rapportage geldt een strikte limiet van 10.700 woorden, waardoor er een selectie heeft moeten plaatsvinden voor wat betreft de te behandelen onderwerpen. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de aanbevelingen uit 2012, consultaties met toezichthouders en het maatschappelijk middenveld, en ook de eigen rapportages die laatstgenoemde partijen in het kader van deze UPR-cyclus aan de OHCHR gestuurd hebben.

Van 10 tot en met 12 mei 2017 zal de mondelinge behandeling van de rapportage door de VN-Mensenrechtenraad plaatsvinden in Genève. Na afloop van deze hoorzitting zal ik uw Kamer informeren over de aanbevelingen die naar aanleiding hiervan gedaan worden en over het verdere vervolg van het UPR-proces.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.