Brief regering; Methodebesluit Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor Gasunie Transport Services - Voorzienings- en leveringszekerheid energie

Deze brief is onder nr. 213 toegevoegd aan dossier 29023 - Voorzienings- en leveringszekerheid energie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorzienings- en leveringszekerheid energie; Brief regering; Methodebesluit Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor Gasunie Transport Services
Document­datum 27-02-2017
Publicatie­datum 27-02-2017
Nummer KST29023213
Kenmerk 29023, nr. 213
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie

Nr. 213 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 februari 2017

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het methodebesluit vastgesteld voor Gasunie Transport Services (GTS), het dochterbedrijf van Gasunie dat het landelijke gastransportnet beheert. Dit besluit bepaalt hoeveel GTS mag verdienen in de periode 2017-2021. Met deze brief informeer ik u over de consequenties van dit besluit voor GTS en voor de staat als aandeelhouder van Gasunie.

De ACM, GTS en vertegenwoordigers van de grootste afnemers van GTS hebben een overeenkomst gesloten, die de basis vormt voor het methodebesluit. Die overeenkomst leidt ertoe dat partijen een aantal belangrijke onderdelen van het besluit niet zullen aanvechten bij de rechter. GTS en haar afnemers hebben hierdoor meer zekerheid over de hoogte van de tarieven de komende jaren. Dit creëert stabiliteit en stelt de betrokken partijen in staat zich te richten op de uitdagingen in de energievoorzieningen van morgen.

Het methodebesluit heeft financiële gevolgen voor GTS. De inkomsten zullen de komende vijf jaar met € 200 miljoen (cumulatief) dalen. Het methodebesluit leidt daarmee ook tot een eenmalige afwaardering van het GTS-netwerk van € 450 miljoen, verwerkt in de jaarrekening van 2016. Ik ben in gesprek met Gasunie over wat de consequenties van dit methodebesluit zijn voor het dividend dat de staat als aandeelhouder ontvangt van Gasunie. Naar verwachting zal het dividend de komende periode lager zijn dan voorgaande jaren. Over de exacte financiële consequenties van dit methodebesluit voor de staat als aandeelhouder informeer ik u in de Voorjaarsnota 2017.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.