Christine Teunissen in Geschiedenis in de politiek - KNHG Kiest!, Amsterdam

datum 10 maart 2017 14:00 - 17:00
plaats Amsterdam
locatie VOC-zaal Bushuis, Kloveniersburgwal 48 Toon locatie
aanwezigen Ch. (Christine) Teunissen i e.a.
organisatie Partij voor de Dieren (PvdD) i

Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politici in discussies en partijprogramma’s vaak een beroep op het verleden om hun standpunten kracht bij te zetten. Hoe belangrijk is het dat hun verhalen ook historisch correct zijn? Historici mengen zich als professionals regelmatig in het politieke debat of worden gevraagd om dat te doen. Mogen zij daarbij expliciet zijn over hun eigen politieke overtuiging?

Geschiedenis in de politiek - KNHG Kiest! brengt historici en politici (al dan niet met een historische opleiding) samen voor een debat. Kunnen we onze professionele historische waarden handhaven in de confrontatie met maatschappelijke/politieke vraagstukken? Wat is de bewegingsruimte van historici in de politieke arena? Op wat voor manier wordt het verleden gebruikt, dan wel misbruikt, in de politieke sfeer? En is dat een probleem, en zo ja voor wie: voor historici, politici, of voor beiden? Wat zijn daarbij de ethische dilemma’s? De KNHG werkgroep beroepsethiek gebruikt de uitkomsten van dit debat om haar standpunt te bepalen over de publieke rol van de historicus. De bijeenkomst is een initiatief van KNHG en UvA geschiedenis.

Stellingen

Iedere politieke partij heeft belang bij een unieke relatie tot het verleden

Historici moeten dergelijke politiek gepresenteerde geschiedverhalen nuanceren, weerleggen of corrigeren

Historici dienen een duidelijke grens te trekken tussen eigen politieke waarden en een genuanceerd historisch verhaal

Meer informatie


1.

Partij voor de Dieren (PvdD)

De Partij voor de Dieren (PvdD) beschouwt dieren als de allerzwaksten in de samenleving en wil dierenwelzijn terugbrengen op de politieke agenda. Politiek leider van de Partij voor de Dieren is Esther Ouwehand i (vanaf september 2023 tijdelijk vervangen). De partij werd opgericht in 2002.

Bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i haalde de PvdD drie zetels, drie minder dan bij de verkiezingen in 2021. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer i en één zetel in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...