Herdenking Slag in de Javazee, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 3 augustus 2020
kalender

Herdenking Slag in de Javazee, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 27 februari 2017 11:00
plaats Den Haag
aanwezigen M. (Jet) Bussemaker i, J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

In het bijzijn van een overlevende, ruim 450 nabestaanden en geïnteresseerden staan defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert, de Commandant Zeestrijdkrachten en de nabestaanden Theo Doorman en minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker stil bij de Slag in de Javazee en het belang van herdenken.

Tijdens de beroemde zeeslag probeerde een geallieerd eskader van Amerikaanse, Australische, Britse en Nederlandse marineschepen onder commando van schout-bij-nacht Karel Doorman vergeefs de Japanse invasievloot op weg naar Java te stoppen. Een meer dan 7 uur durend gevecht eindigde kort voor middernacht met de torpedering van de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java en de torpedojager Hr.Ms. Kortenaer. De totale slag kostte aan 915 Nederlandse marinemannen het leven, onder wie ruim 200 Indisch-Nederlandse militairen.

Eind vorig jaar ontdekten duikers dat de wrakken van de drie schepen grotendeels waren verdwenen. Het gezamenlijk Nederlands-Indonesisch onderzoek dat hierop startte, leidde twee weken geleden tot de eerste resultaten. Na een analyse van de beschikbare gegevens, concludeerden experts van beide landen dat het duikteam op de juiste locatie gezocht heeft en bevestigden zij dat er sprake is geweest van bergingsoperaties.


1.

Meer over...