Code Oranje, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 9 maart 2017 19:30
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal studio
organisatie Pakhuis De Zwijger

De huidige democratie ligt onder vuur en er moet gauw ingegrepen worden. Daar zijn we inmiddels wel achter. Daarom richtten enkele honderden burgemeesters, wethouders, raadsleden, actieve burgers, wetenschappers en ondernemers afgelopen oktober de beweging 'Code Oranje' op. Deze eerste nationale bijeenkomst van Code Oranje brengt de verschillende initiatieven en projecten die zich hebben aangesloten bij de beweging bij elkaar. Sluit je aan en wees onderdeel van de vernieuwing.

Onze huidige democratie lijdt aan een gebrek aan legitimatie, oplossingsgerichtheid en vertrouwen. Burgers hebben de behoefte én de vaardigheden om hun eigen leefomgeving te beïnvloeden, maar komen niet voldoende aan bod als ze eens per vier jaar stemmen op een politieke partij. Code Oranje pleit voor grondige herziening van onze democratie: één die is gestoeld op de kennis en kunde van de burger. Op verschillende plekken in Nederland is inmiddels gehoor gegeven aan de oproep van Code Oranje en wordt gewerkt aan een make-over van de democratie.

Welke initiatieven zijn er en hoe kunnen we deze met elkaar verbinden? Hoe zit het met de rol van voorhoedegemeenten en is er een radicale omslag nodig voor meervoudige democratie? Wat is dan de rol van een burgemeester in een democratie van de toekomst? We brengen deze avond de verschillende initiatieven die zich aan Code Oranje hebben verbonden bij elkaar: rijp, groen, jong en oud, vanuit alle hoeken van het land. Het doel is om concrete stappen te zetten. En jij kunt je bij hen aansluiten natuurlijk.

Praat mee aan een gesprekstafel over:

Wat biedt/vraagt de nieuwe democratie in het komende kabinet en regeerakkoord? Gesprekstafel met: Bert Blase, initiatiefnemer Code Oranje en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard.

Verzwakt de steun voor democratie, machtenscheiding en rechtsstaat of willen mensen andere democratie? Gesprekstafel met: Henk Wesseling, vanuit zijn rijke ervaring in openbaar bestuur, o.a. als gemeentesecretaris en inzet in innoverend denken en handelen op gebied van democratie.

Verkennen van potentie en diepgang in de vraag van de ontwikkelende democratie. Gesprekstafel met: Peter van der Vliet, achtergrond: ‘hete plekken’ in gemeenten en politiek, Broedplaats Gooise Meren, en de politieke kring: “Hoe ziet een politiek eruit die uitgaat van eenheid?”

Koning, keizer, admiraal; de burgemeester kennen we allemaal. Ankers, dilemma’s en kansen? Gesprekstafel met: Marlou Elsen, vanuit haar achtergrond als burgemeestersdochter en ontwerper van toekomstbestendige (werk)gemeenschappen. Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Ruimte voor een open leergesprek van raadsleden en hun netwerken over democratische vernieuwing Gesprekstafel met: Gerdine van Ramshorst vanuit haar praktijk van organische (organisatie) ontwikkeling, responsieve overheid, maatschappelijke vraagstukken en vernieuwing democratie

Verandering van de lokale democratie. Gesprekstafel met: Astrid Nienhuis, burgemeester van Landsmeer

Wat maakt een gemeente democratisch? Hoe democratisch is je buurt, je straat? En nog een stapje verder; hoe democratisch ben je zelf eigenlijk? Een tafel over lokale democratievernieuwing. Gesprekstafel met: Jornt van Zuylen, Democratic Challenge (VNG/BZK)

Wederzijdse betrokkenheid van inwoners en bestuur in de samenleving vormgeven. Gesprekstafel met: Jaap Verkroost, oud wethouder Stichtse Vecht, rijke ervaring in het openbaar bestuur en de rol van vrijwilligers

Vormgeven aan meervoudige democratie en maatwerkdemocratie in gemeenten. Gesprekstafel met: Jeroen van Urk, vanuit zijn achtergrond als raadslid, adviseur, griffier en aanmoediger van de voorhoedegemeenten van Code Oranje.

Welke vormen en waarden van democratie passen maatschappelijke initiatieven het best? Gesprekstafel met: Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) Directeur Agora Europa en na twaalf jaar landelijke politiek nu werkend aan vernieuwing van de democratie.

Samen op zoek naar democratische patronen en acupunctuurpunten voor Nederland en de wereld. Ter inspiratie en als richtingaanwijzers. Gesprekstafel met: Anne-Marie Voorhoeve, internationale ervaring in strategic connecting en co-creatie, holistische sociale architectuur katalyseren, en integrale stadsontwikkeling.

Verbeelden wat ons raakt en enthousiasmeert. Gesprekstafel met: Marianne de Jager, vanuit haar achtergrond als katalysator en vormgever van culturele transformatie. Jan de Dood, integraal denker en verbinder van mensen en systemen door de tijd heen

Welke invloed hebben informatie en media op de ontwikkeling van een nieuwe democratie Gesprekstafel met: Raoul Kuiper. Marketeer bezig met sociaal ondernemen. Mede initiatiefnemer van Elke Gooise Matras komt van pas…

Ben je bezig met je eigen ontwikkeling en de wereld die zich daaromheen ontwikkelt? Gesprekstafel met Anita Floris, vanuit haar ervaring in het werken met jongeren met diverse achtergronden.

Ontwerp samen met een design thinker contouren voor een nieuwe democratie. Gesprekstafel met Marieke van Dijk, design thinker

Hoe kunnen we de dialoog een vaste plek geven in de nieuwe democratie. Gesprekstafel met: Harm van Dijk, initiatiefnemer G1000 en voorzitter Platform G1000.nu.

Hoe gaan we op scholen heel concreet aan de slag met de stromende democratie - met de tools van nu - voor de jeugd van nu? Gesprekstafel met: Conny Bergé, ervaren bestuurder op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Wat is de rol van de huidige politieke partijen in de nieuwe democratie? Gesprekstafel met Hans Alberse, oud raadslid, wethouder en burgemeester.

Vormt een nieuwe economie niet een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van een nieuwe democratie? Gesprekstafel met Carel Tielenburg, deelnemer in het netwerk van de ‘Gemene Goed Gemeenschap het Gooi’ en onderzoeker van de rol van waarden in een (nieuwe) economie.

Een Nationale Luistercampagne over de crisis van vertrouwen tussen maatschappij en politiek en onderling begrip. Met onze gespreksmethode maken wij politiek weer persoonlijk. Gesprekstafel met Gideon Sinke, algemeen coördinator van de Beweging, schrijver, en socioloog.

Welke rol kunnen innovatie, informatie en technologie spelen in nieuwe vormen van contact tussen inwoners en overheid. Gesprekstafel met Ruud de Vries, voormalig wethouder, momenteel ambassadeur gemeenten bij de nationale Digicommissaris.

Onderzoek (geen tafel). Ontwerponderzoekers Anne-Marie Poorthuis, Pieter Wackers en Kleri Sparou schuiven even aan bij de verschillende tafels en verzamelen ingrediënten om ontwerpprincipes voor democratie te vinden.

Lees meer

Code Oranje afgekondigd

De landelijke verkiezingen in 2017 en de gemeentelijke verkiezingen in 2018 moeten het kantelpunt vormen om de nieuwe democratie te realiseren. >>

Geef burgers de ruimte

Trouw - Het zijn de kernbegrippen van de nieuwe democratie: biedt ruimte aan ideeën, deel de zeggenschap en durf te experimenteren. >>

Bekijk hier het gehele programma >>


1.

Meer over...