In gesprek met: Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA), Haarlem

Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 maart 2017 20:00
plaats Haarlem
locatie The Wolfhound, Riviervismarkt 9, 2011 HJ Toon locatie
aanwezigen J.L. (Hans) Spekman i, R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i e.a.
organisatie Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i

De Tweede Kamer verliest binnenkort een Kamerlid met veel inhoudelijke kennis van ICT. Zonde, want een Kamerlid met dergelijke kennis is hard nodig.

  • Inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden ten koste van de privacy van burgers. Waar trekken we de grens?
  • Onze Tweede Kamerverkiezingen 2017 lopen het risico door Russische hackers te worden beïnvloed. Hoe kan dat en hoe treden we hier tegen op?
  • De overheid digitaliseert door middel van dure en tijdrovende ICT-projecten. Kan dat niet beter?
  • Nederland bezit een van ’s wereld grootste internetknooppunten, maar maken wij daar optimaal gebruik van?

Deze avond gaan wij in gesprek met Astrid Oosenbrug, Tweede Kamerlid voor de PvdA en woordvoerster ICT, privacy, telecommunicatie, auteursrecht en overheidsdienstverlening. Voor haar Kamerlidmaatschap heeft zij veel ervaring opgedaan in de ICT als systeembeheerder. Oosenbrug is dan ook een van de meest gespecialiseerde Kamerleden op dit gebied.

“Ik wilde de Kamer in om te laten zien dat als je voor een dubbeltje geboren bent, je toch een kwartje kunt worden.”

Oosenbrug is een bijzonder Kamerlid. Zij is een van de weinige parlementariërs met een technische, in plaats van een academische achtergrond. Ze heeft hard moeten knokken voor wat ze bereikt heeft. Ze had een moeilijke jeugd en werd in een pleeggezing ondergebracht. Op haar 15e verliet zij school zonder diploma. Ze werkte bij McDonalds, Thuiszorg en kreeg later steeds technischere functies. Ze bleef bijleren en werd steeds behendiger en kundiger in de ICT.

Toen Hans Spekman leden opriep om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer ongeacht hun achtergrond, deed zij dat. “Ik wilde de Kamer in om te laten zien dat als je voor een dubbeltje geboren bent, je toch een kwartje kunt worden.”1

“Ik snap nu waarom de Tweede Kamer gewantrouwd wordt.”

Oosenbrug heeft desalniettemin besloten niet in de Kamer terug te keren na de verkiezingen. Zij kwam de Kamer in met praktische oplossingen voor ICT-problemen, maar ontdekte dat het daar in werkelijkheid niet om gaat. In de wandelgangen kon zij een inhoudelijke oplossing bespreken met collega-Kamerleden, maar zodra de camera aan stond werd het een toneelspel met grote woorden. “Ik snap nu waarom de Tweede Kamer gewantrouwd wordt. Zo is Den Haag geworden: hoe kom je in de media? Heb je de juiste oneliners? Oprechtheid is geen handige kwaliteit. Het is belangrijker om spelletjes te beheren en die voor jou te laten werken.”1

1Oprechtheid is in de Tweede Kamer geen handige kwaliteit, De Volkskrant, 6 februari 2017.


1.

Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD)

Deze in 1949 opgerichte Nederlandse liberale politieke jongerenorganisatie is sinds 2000 formeel gelieerd aan de VVD i. De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is echter in politiek opzicht volledig onafhankelijk van de VVD en heeft op bepaalde punten dan ook afwijkende standpunten. De organisatie heeft lokale afdelingen die zijn verdeeld over het gehele land. Het Algemeen Secretariaat van de JOVD is gevestigd in Den Haag.

2.

Meer over...