Brief regering; Modernisering zedenwetgeving - Rechtsstaat en Rechtsorde

Deze brief is onder nr. 373 toegevoegd aan dossier 29279 - Rechtsstaat en Rechtsorde.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Rechtsstaat en Rechtsorde; Brief regering; Modernisering zedenwetgeving
Document­datum 17-02-2017
Publicatie­datum 17-02-2017
Nummer KST29279373
Kenmerk 29279, nr. 373
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde

Nr. 373 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 februari 2017

Bij brief van 29 februari 2016 (Kamerstuk 29 279, nr. 300) heeft mijn ambtsvoorganger Uw Kamer bericht voornemens te zijn, mede in reactie op het WODC-onderzoek «Herziening van de zedendelicten?» over te gaan tot modernisering van de zedenwetgeving. In de brief is de verwachting geuit dat in het najaar van 2016 een wetsvoorstel tot systematische herziening van Titel XIV, Boek II van het Wetboek van Strafrecht, dat de misdrijven tegen de zeden bevat, in consultatie gegeven zou kunnen worden.

Tijdens de voorbereiding van het wetsvoorstel is gebleken dat ook bij een primair systematische herziening van de zedenwetgeving zich keuzes aandienen, onder meer ten aanzien van de normstelling, die een zorgvuldige en breed gedragen afweging verdienen.

Deze constatering is voor mij aanleiding om enkele strafrechtdeskundigen uit de wetenschap en de rechtspraak te verzoeken om voorafgaand aan de consultatiefase hun mening over een voorontwerp van de nieuwe zedentitel te geven. Dit deskundigenoverleg zal in het voorjaar van 2017 enkele keren bijeenkomen. De inzichten die in het deskundigenoverleg naar voren komen kunnen bijdragen aan een aangepaste versie van het voorontwerp of kunnen als concrete aandachtspunten in de consultatiefase aan de orde worden gesteld.

De toetsing van een voorontwerp van de nieuwe zedentitel in een deskundigenoverleg noodzaakt tot bijstelling van de planning van het wetgevingstraject. Naar verwachting zal in de zomer van 2017 een wetsvoorstel tot modernisering van de zedenwetgeving gereed zijn voor consultatie.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.